Imao i pečate
52

Da bi dobio penziju falsifikovao dokumente: Sam sebi ćirilicom napisao ljekarsko uvjerenje

Klix.ba
Foto: RTRS
Foto: RTRS
"Stop prevarama do penzije" dugogodišnja je akcija Fonda PIO Republike Srpske, a uštede nakon zaustavljanja falsifikatora ljekarske dokumentacije iznose 35 miliona maraka. Jedan od najupečatljivijih primjera prevare dolazi iz Hercegovine.

Mnogi od njih su i krivično gonjeni, a primjer osobe iz jedne hercegovačke opštine govori dokle ljudi mogu otići da bi ostvarili invalidsku penziju ili povećali postojeću, prenosi RTRS.

Primjer iz jedne hercegovačke opštine je, kažu u Fondu PIO, za rubriku ''vjerovali ili ne'', s obzirom na postupak osobe sa inicijalima S.R.

"Priložio je medicinsku dokumentaciju koju je on lično pisao štampanim ili pisanim ćiriličnim pismom i ovjerio falsifikovanim pečatom zdravstvene ustanove, odnosno ljekara", rekao je Mladen Milić, direktor Fonda PIO RS.

Njegov spis ovjeren je i u opštinskoj administraciji, tako da je imao dva pečata, ali ga je odalo ćirilično pismo kojim je ispisao latinske nazive medicinske terapije.

"Napisao je da je koristio određenu terapiju, naziv terapije, da se ne osjeća dobro itd. A onda faksimil ljekara kao da je bio na pregledu", dodao je Milić.

Nadležne službe Fonda podnijele su krivičnu prijavu, a ta osoba na sudu je proglašena krivom za falsifikovanje i osuđeno na dva mjeseca zatvora, odnosno godinu dana uslovno.

Borbu protiv osoba koje prevarama žele doći do penzije, Fond PIO vodi već osam godina. Više od 35 miliona KM ostalo je u budžetu, a na stotine falsifikatora ostalo je bez prava na penziju.

Mnogi od njih završili su na sudu. Penzioneri pozdravljaju takve akcije Fonda PIO.

U Fondu PIO Republike Srpske veliku zahvalnost duguju zdravstvenim institucijama u Srbiji koje im pomažu na otkrivanju falsifikatora.

Jedan od primjera takve saradnje odnosi se na slučaj kada su tri osobe iz Bileće ostale bez penzije, jer su pokušali iste podatke o liječenju na VMA, samo sa promjenom imena i prezimena i matičnog broja , podmetnuti kao dokaz za ostvarivanje penzijskog prava.