Sve za savršenu fotografiju
0

FOTO / Čovjek koji "živi" u pećinama glečera i ne boji se hladnoće

Sarajevo-x.com
Eric Guth, američki fotograf, spreman je podnijeti i temperature do minus 20 stepeni u pećinama unutar glečera, ne mari što bi lako mogao dobiti upalu pluća, smrznuti se ili čak poginuti ukoliko dođe do obrušavanja ledenih zidina… sve to će lako podnijeti samo da bi načinio savršenu fotografiju.

Gultha su glečeri oduševljavali još dok je bio dječak, te je odlučio spojiti dvije velike strasti… Fotografiju i glečere…

Posljednjih pet godina Amerikanac je gotovo živio u misterioznim pećinama glečera. Istraživao ih je i fotografisao… Njegova strast za savršenom fotografijom vodila ga je kroz svijet…

Boravio je u Patagoniji u Južnoj Americi, na Islandu, u sjevernom Atlantiku… I uspio je! Načinio je zadivljujuće fotografije tajnovitih pećina skrivenih u glečerima.

"Led me fascinira još otkako znam za sebe, tako da ne mogu ni zamisliti da radim nešto drugo do ovoga. Moja majka je bila fotograf i kada mi je dala svoj aparat meni je bilo posve normalno da počnem fotografisati glečere", kazao je Gulth za "Daily Mail".

On je istakao kako je upoznao brojne pećine. Mnoge su bile male i uske da bi ih istražio za nekoliko sati, dok mu je za neke pećine bilo potrebno i do nekoliko dana, jer je želio upoznati svaki njihov kutak, istražiti svaku pukotinu i fotografisati.

"Moja misija je da istražujem najspektakularnije glečere na svijetu. I iako sam ih do sada vidio jako mnogo, svaki novi mi oduzima dah", ispričao je fotograf.