Zanimljivosti
0

Charlotte je najmanja djevojčica na svijetu, ima pet godina a visoka je 68 cm

Klix.ba
Petogodišnja Charlotte Garside iz Velike Britanije je najmanja djevojčica na svijetu. Naime, ona je visoka svega 68 centimetara, odnosno malo više nego novorođenče.

"Ona izgleda poput porculanske lutke, kao ona lutkica u dječijim kolicima i ljudi je uvijek zovu beba Charlotte, ali ona nije beba, ona je petogodišnje dijete", kazala je majka Emma Garside.

Charlotte pati od poremećaja rasta, odnosno oboljenja koje se naziva patuljasti rast. Kada je rođena imala je svega dva kilograma.

"Izgledala je poput kunića i bila je veoma osjetljiva", kazala je majka za Huffington Post.

No, uprkos tome što je jedva više od kutije žitarica, malena Charlotte vodi normalan život, kao i sva ostala djeca. Odlazi u školu i pohađa kurs jahanja.

"Ona je veoma radoznala. Plašila sam se da bi je djeca u školi mogla povrijediti, no srećom, dobro se snalazi, a i nije krhka koliko izgleda da jeste", istakla je Emma Garside.

Iako je proglašena najmanjom djevojčicom na svijetu, Charlotte nije službeno upisana u Guinnessovu knjigu rekorda.

Ljekari ne mogu sa sigurnošću reći hoće li i koliko još djevojčica rasti, no njena majka je sretna što je Charlotte živa i što se svakodnevno bori da vodi normalan život i komunicira sa svima.