Zanimljivosti
2

Barbie se izvinila jer je predstavljena kao nekompetentna za kompjuterskog inžinjera

Klix.ba
Kako je Mattel objavio na Facebook stranici Barbie, ova poznata lutka se izvinila zbog toga što je u knjizi za djecu iz 2010. godine prikazana kao nekompetentna za kompjuterskog inžinjera.
"Ja mogu biti kompjuterski inžinjer, lutka je prikazana kao potpuno zavisna od pomoći muškaraca, čak i pri najosnovnijem korištenju kompjutera", napisano je.

"Vjerujemo da bi djevojke trebale biti ohrabrene da shvate kako je sve moguće i da vjeruju kako žive u svijetu bez granica. Izvinjavamo se što knjiga nije potvrdila ova naša uvjerenja. Sve buduće knjige o Barbie bit će napisane da inspirišu maštu djevojčica prikazujući samouvjerenu i snažnu Barbie", objavljeno je na Facebooku.

Kupci su ostavljali negativan dojam o knjizi na Amazonu od 2013. godine, a pravi problem je nastao kada su web stranice Pamie i Consumerist upozorile na sadržaj knjige.

Kritičari su se složili da Barbie prikazuje nerealnu i iskrivljenu sliku žene. Otišli su tako daleko izjavljujući da neki dijelovi čak degradiraju žene koje se bave naukom i tehnologijom.