Nezadovoljni odlukom
9

Fanovi smatraju da su izostale ključne nominacije za Oscara: "Oni mrze žene"

L. R.
Foto: X
Foto: X
Lista nominovanih za ovogodišnju dodjelu Oscara objavljena je jučer, no ljubitelji filmova nisu oduševljeni odlukama Akademije.

Naime, korisnici društvenih mreža komentarisali su da nisu zadovoljni kada je riječ o nominacijama za film "Barbie".

Oni su iznenađeni činjenicom da rediteljica i scenaristica filma Greta Gerwig nije nominovana, kao što ni Margot Robbie nije nominovana za najbolju glavnu žensku ulogu. No, to mnogima ne bi bio problem da Ryan Gosling nije nominovan za najbolju sporednu mušku ulogu u istom filmu.

"Čekaj, Ryan Gosling je nominovan za ulogu Kena, ali Margot Robbie nije nominovana za Barbie? Greta je odbačena za najbolju režiju? Način da se opravda doslovna radnja filma", napisala je jedna korisnica X-a.

Film o kojem se pričalo gotovo cijelu prošlu godinu dobio je osam nominacija: za najbolji film, najboljeg sporednog glumca, najbolju sporednu glumicu, najbolji adaptirani scenarij, najboljeg producenta, najbolju scenografiju, najbolju kostimografiju te dvije nominacije za najbolju originalnu pjesmu.

"Greta Gerwig snimila je film koji je dobio pohvale kritičara, kulturno dojmljiv, urnebesan, jedinstven, vizuelno izniman sa savršenom postavom i glumom, ostavio ljude da se smiju, plaču i razmišljaju i zaradio je milijardu dolara u kinima, ali nema nominacije za najboljeg reditelja", napisala je druga.

"Oscari se nisu mogli natjerati da nominiraju dvije rediteljice u jednoj godini", "To što je Ken nominiran, a ne Barbie, iskreno je tako prikladno za film o čovjeku koji otkriva moć patrijarhata u stvarnom svijetu", "Nema nominacije za Margot Robbie ni Gretu Gerwig.One su doslovno cijela poenta filma", Ovim potezom su dokazali poentu filma u je**noj 2024. godini", "Greta nije nominovana, Margot nije nominovana, oni mrze žene", bili su samo neki od komentara.

Inače, "Barbie" je film s najvećom zaradom u 2023. godini, koji je zaradio 1,44 milijarde dolara širom svijeta. Također, važno je istaknuti da je Greta Gerwig postala prva režiserka koja je tri puta nominovana za najbolji film ("Barbie", "Lady Bird", "Little Women").

Podsjećamo, ceremonija dodjele Oscara za 2024. godinu održat će se 10. marta u Los Angelesu, a domaćin će biti komičar Jimmy Kimmel.