Zanimljivosti
4

Autor Asterixa tužio vlastitu kćerku zbog "psihološkog nasilja"

Klix.ba
Albert Uderzo (Foto: AFP)
Albert Uderzo (Foto: AFP)
Čuveni francuski ilustrator i tvorac kultnog strip junaka Asterixa, Albert Uderzo, podnio je tužbu protiv svoje kćerke i zeta zbog "psihološkog nasilja".

Uderzo, koji je čuveni strip serijal stvorio sa scenaristom Reneom Goscinnyjem 1959. godine, optužio je svoju kćerku Sylvie i njenog supruga Bernarda de Choisyja za pokušaj otimanja njegove zaostavštine.

Sylvie i njen suprug podnijeli su niz pravnih žalbi vezanih za Uderzovu zaostavštinu, uključujući i onu iz 2011. godine, kojom tvrde kako je Uderzo eksploatisan.

Razdor je počeo 2007. godine, kada su njih dvoje otpušteni sa mjesta menadžera kompanije koja upravlja Uderzovim imanjem. Godinu dana kasnije, kompanija je prodana francuskom izdavaču Hachette.

"Godinama sam držao usta zatvorenim, ali sam sada odlučio djelovati. Želim preokrenuti situaciju protiv onih koji me napadaju. Što je dosta, dosta je", izjavio je 86-godišnji Uderzo francuskim medijima.

On i njegova supruga su saopćili kako njihova kćerka i zet ne traže pomirenje te pokreću i šire neutemeljene pravne procedure.

"Jedina svrha ovih akcija je narušiti naš psihološki integritet i ubrzati našu nemoć, kako bi što prije došli do naše zaostavštine", izjavili su medijima.

"Odlučili smo ih natjerati da shvate kako im nećemo dopustiti da nam to učine", rekao je Pierre Cornut Gentille, advokat Uderzovih.

Strip serijal o Asterixu sadrži 35 albuma prodanih u 352 miliona primjeraka širom svijeta, a prevedeni su na više od 110 jezika i dijalekata.

Posljednje izdanje, "Asterix i Pikti", izašlo je u oktobru. Napisao ga je Jean-Yves Ferri, a nacrtao Didier Conrad. Radi se o prvom izdanju stripa koje nisu uradili izvorni autori.