Uporna do kraja
1

Amerikanka izgubila slušalice u avionu, a onda je započela njena nevjerovatna detektivska epizoda

N. C.
Alisabeth Hayden iz Washingtona izgubila je svoje AirPods, Appleove mikro slušalice, dok se iskrcavala iz aviona u San Franciscu.

Međutim, nakon gotovo dvije sedmice, vratila ih je zahvaljujući svojoj upornosti i mogućnosti praćenja. Naime, Hayden se vraćala s putovanja iz Tokija kako bi posjetila svog supruga, koji je u vojsci, kada je izgubila slušalice.

Iskrcavši se iz aviona na međunarodnom aerodromu San Francisco i pomalo dezorijentirana nakon devetosatnog leta iz Tokija ostavila je svoju jaknu na sjedištu, u stražnjem dijelu aviona.

"Shvatila sam prije nego što sam izašla iz aviona. Bila sam u zadnjoj grupi koja je izašla iz aviona pa sam pitala stjuardesu mogu li otići i uzeti jaknu. Rekla je 'ne' jer savezni zakon obavezuje sve putnike da izađu iz aviona te je rekla da će mi ih donijeti", kazala je.

Stjuardesa joj je donijela jaknu, a ona se potom ukrcala na svoj sljedeći let za Seattle.

"Dijete je vrištalo pokraj mene i pomislila sam, 'barem imam svoje AirPods'", kazala je te je posegnula za svojom jaknom. Džepovi su bili otvoreni, a njenih slušalica nije bilo.

Avion je već poletio za Seattle, ali Hayden je koristila Wi-Fi tokom leta kako bi pratila slušalice pomoću aplikacije "Find My", koja prati Appleove uređaje. AirPods su se prikazivali na SFO-u. Tada je shvatila da se pomiču.

"Marljiva sam osoba i pratila sam cijeli put od San Francisca do Seattlea, sve vrijeme snimajući snimke zaslona. Živim sat vremena od Seattlea i kad sam stigla kući, i dalje sam snimala snimke zaslona", kaže ona.

AirPodovi su se do sada pojavljivali na mjestu na karti pod nazivom "United Cargo" - još uvijek unutar aerodroma, ali na teretnoj strani, dakle ne tamo gdje bi putnik vjerojatno bio.

Zatim su prešli na Terminal 2. Zatim na Terminal 3. Zatim su bili na autocesti 101, idući južno prema San Mateu. Završili su na, čini se, stambenoj adresi u Bay Area, i tamo su ostali tri dana.

Naravno, svačiji uređaji su dragocjeni, ali Haydenine slušalice imaju posebnu važnost - oni su veza s njezinim suprugom, koji je zove veoma lošom linijom da su joj slušalice potrebne da bi ga čula.

U međuvremenu je, kaže, na aplikaciji označila AirPods kao "izgubljene" kako bi svako ko ih koristi čuo poruku da su njene i ostavila svoj broj telefona.

"Prvo su rekli: 'Žao mi je što ste izgubili svoje stvari na našem letu.' Rekla sam, 'Nisam ih izgubila, zaposlenik mi je uskratio mogućnost da uzmem svoju jaknu, a sada su moji AirPodovi od 250 dolara nestali", kazala je.

Spojio je adresu s koje su slušalice pingale s adresom zaposlenika aerodroma – izvođača koji radi na utovaru hrane u avion.

Nakon 12 dana potjere, Hayden je konačno dobila svoje AirPods natrag - iako ne u vrhunskom stanju.

"Izgledaju kao da su izgažene. Bili su zamotani u komad folije s mjehurićima veličine toaletnog papira, zašto se truditi?"

Kada je obavijestila o njihovom stanju rečeno joj je da ostavi povratne informacije putem obrasca za kontakt na web stranici. Sedam dana kasnije, Hayden je rečeno da će dobiti 271 dolar za "troškove" odnosno za kupovinu novih slušalica.