"Praznik ćurke"
112

Amerikanci sutra obilježavaju Dan zahvalnosti, znate li zašto ga slave?

N. O.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Dan zahvalnosti se u SAD-u obilježava svakog posljednjeg četvrtka u mjesecu novembru, a višestoljetna tradicija veže se za slavlje iz 1621. povodom žetve, koje je kasnije preraslo u nacionalni praznik koji simbolizira okupljanje uz neizostavno pripremanje ćurke.

Dan zahvalnosti slavi se i drugog ponedjeljka u oktobru u Kanadi, a u drugim državama otprilike u isto vrijeme kao i u SAD-u. Iako ima historijske korijene u vjerskim i kulturnim tradicijama, dugo se slavi i kao sekularni praznik.

Praznik je posebno bogat legendama i simbolikom koja se veže za proslavu žetve, a tradicionalna jela za Dan zahvalnosti obično uključuju ćuretinu, krompir, brusnice i pitu od bundeve.

Amerikanci općenito vjeruju da je njihov Dan zahvalnosti napravljen po uzoru na žetvu iz 1621., koju su proslavili engleski kolonizatori Plymoutha i domorodački narod Wampanoag, a slavlje je trajalo tri dana.

Kolonizatori su održali svoju drugu proslavu Dana zahvalnosti 1623., kako bi označili kraj duge suše koja je prijetila žetvi od te godine i navela guvernera Bradforda da pozove na vjerski post. Dani posta i zahvalnosti na godišnjoj ili povremenoj osnovi potom su postali uobičajena praksa.

Prvi Dan zahvalnosti, djelo američkog slikara Jeana Leona Ferrisa
Prvi Dan zahvalnosti, djelo američkog slikara Jeana Leona Ferrisa

Za vrijeme Američke revolucije Kontinentalni kongres odredio je nekoliko dana zahvalnosti u godini, a 1789. George Washington je izdao prvu proklamaciju praznika te je pozvao Amerikance da izraze svoju zahvalnost za sretan završetak rata za nezavisnost zemlje.

Nakon toga mnoge savezne države su obilježavale praznik, ali na različite datume. Konačno, 1863. godine Abraham Lincoln je bio prvi američki predsjednik koji je praznikom proglasio posljednji četvrtak u novembru.

Prije Dana zahvalnosti jedini nacionalni praznici koji su slavljeni u SAD-u bili su rođendan Georgea Washingtona i Dan nezavisnosti.

Tradicija pripremanja ćurke

U mnogim američkim domaćinstvima proslava Dana zahvalnosti izgubila je mnogo od svog prvobitnog značaja, umjesto toga, sada se fokusira na kuhanje i dijeljenje obilnog obroka s porodicom i prijateljima.

Ćurka je glavna namirnica Dana zahvalnosti i bila je toliko sveprisutna da je postala gotovo sinonim za praznik, međutim, nije sigurno je li bila dio trpeze tokom inauguracijske gozbe 1621. godine.

Praznični ručak za Dan zahvalnosti (Foto: Shutterstock)
Praznični ručak za Dan zahvalnosti (Foto: Shutterstock)

Pripremanje ćurke za Dan zahvalnosti prethodi Lincolnovoj nacionalizaciji praznika 1863. godine, a u 19. stoljeću Alexander Hamilton, jedan od "Očeva osnivača SAD-a", proglasio je da se "nijedan građanin SAD-a ne treba suzdržavati od ćurke na Dan zahvalnosti".

Također, još jedna od teorija zašto je ćurka glavno jelo ovog praznika jeste tvrdnja da su ove ptice izabrane jer su dovoljno velike da nahrane mnogo ljudi, a istovremeno ne služe drugoj svrsi.

U današnje vrijeme procjenjuje se da se za Dan nezavisnosti širom Amerike pojede oko 50 miliona ćurki.

Bidenovo
Bidenovo "pomilovanje" ćurke (Foto: Twitter)

Američkim predsjednicima je od 1947. godine uoči Dana zahvalnosti poklanjana ćurka za praznični obrok, a od 1987. je pokrenuta tradicija "pomilovanja" koja je postala svojevrsna ceremonija koja se održava svakog novembra u Bijeloj kući.

Prije nekoliko dana, po uzoru na svoje prethodnike, Joe Biden je na 74. po redu ceremoniji u vrtu Bijele kuće pomilovao poklonjenu ćurku.

Parade i Crni petak

Parade su također postale sastavni dio praznika u gradovima i mjestima širom Sjedinjenih Država. Predstavljena u robnoj kući Macy’s od 1924. godine, parada povodom Dana zahvalnosti u New Yorku najveća je i najpoznatija, a privlači 2-3 miliona gledalaca duž svoje rute od 40 kilometara i privlači ogromnu televizijsku publiku.

Obično sadrži marširajuće bendove, izvođače, razrađene postavke koje prenose različite poznate ličnosti i divovske balone u obliku likova iz crtanih filmova.

Obilježavanje "shopping praznika" Crni petak također je vezano za Dan zahvalnosti, jer njegovom proslavom počinju zimska sezona i božićni popusti.

Naziv Crni petak prvi put je upotrijebljen u novinama 1951. godine, a odnosio se na pojavu izostajanja radnika s posla zbog "bolesti" kako bi imali četverodnevni vikend za Dan zahvalnosti.

Također, ovaj praznik ima i svoju kontroverznu stranu gdje za Indijance ovaj praznik simbolizira stoljeća prisvajanja njihove zemlje i propadanja plemenskih kultura.

Grupa Ujedinjeni američki Indijanci Nove Engleske optužuje doseljenike da su izmislili priču o Danu zahvalnosti i od 1970. organizira dan žalosti na ovaj dan.