Zanimljivosti
0

Amerikanac tuži banku za milijarde triliona dolara

SRNA
Amerikanac Dalton Chiscolm, nezadovoljan uslugama svoje banke, tužio je Banku Amerike i zatražio odštetu od "1,784 milijardi triliona dolara".

Pored ove sume, nezadovoljni korisnik traži da mu se na račun stavi i dodatnih 200.164.000 dolara, pokazuju sudski dokumenti.

Pokušaji medija da stupe u kontakt sa Chiscolmom nisu bili uspješni, a portparol Banke Amerike nije želio da komentariše slučaj.

"Nepojmljivo", ocijenio je sudija Denny Chin u kratkom saopštenju federalnog suda u Manhattanu.

Sudija kaže da Chiscolm tvrdi da je uputio seriju telefonskih poziva banci u New Yorku i stalno dobijao različite odgovore "od jedne Španjolke".

Podnosilac tužbe kaže da ne može da koristi čekove zbog nepotpune brojčane oznake koju na izvode iz čekovne knjižice treba da upiše banka.

Sudija Chin ima iskustva sa velikim brojevima, pošto je upravo on osudio finansijera Bernarda Madoffa na 150 godina zatvora zbog piramidalne pronevjere 65 milijardi dolara.
Iznos koji Chiscolm traži veći je od jednog sekstiliona dolara, odnosno jedinice iza koje stoji 21 nula. Ovaj iznos znatno premašuje svjetski društveni proizvod iz 2008. godine od 60 triliona dolara.