Zanimljivosti
0

Amerikanac planira uz pomoć balona preletjeti La Manche

Sarajevo-x.com
Neustrašivi Jonathan Trappe priprema se za veliki poduhvat. Naime, on namjerava isključivo pomoću balona da preleti Engleski kanal, odnosno da pređe udaljenost od nešto više od 35 kilometara i to na visini od 2,1 kilometar.

Trappe trenutno završava s posljednjim pripremama i ukoliko sve bude išlo po planu bit će prvi čovjek na svijetu kojem je takvo nešto uspjelo. On je već završio testni let letjevši pomoću balona skoro 14 sati na visini od 2,1 kilometar, te je time postao prvi koji je pomoću balona letio i tokom dana i tokom noći

Tridesetsedmogodišnji Trappe svoj poduhvat planira izvesti u junu. On će, kako je naveo, tokom leta sjediti u posebno kreiranoj stolici za koju će konopcima biti privezano 57 balona s helijem. Kada se bude prizemljavao morat će balone koji su mu najbliži probušiti nožem.

"Svaki put kada probušim balon čuje se pucanj i sve se poljulja, no ta metoda je efektna, manje-više. Ovog vikenda testirali smo fukcioniše li sve. Naumpalo mi je da kada provjerimo da sve ispravno funkcioniše nastavim let i tako postanem prvi čovjek koji je letio pomoću balona s helijem tokom dana i noći. Uspio sam, postavio sam rekord u izdržljivosti", kazao je Amerikanac koji je testni let izveo iznad svoje kuće u Sjevernoj Carolini.

On je također istakao kako je najmanjii balon promjera oko jedan metar i može izdržati težinu od preko jednog kilograma, dok je najveći balon promjera 2,4 metra i može nositi preko šest kilograma.