Medicinsko čudo u Indiji
0

26-godišnjak koji izgleda kao dvogodišnjak

Sarajevo-x.com
Britanski ljekari i naučnici bili su zaprepašteni kad su u Indiji otkrili 26-godišnjeg mladića u tijelu dvogodišnjeg djeteta, piše Metro.

Jerly Lyngdoh, medicinsko čudo iz Mehgalaya u sjevernoj Indiji nije patuljak, niti liči na bilo koji slučaj zakržljalog rasta kod čovjeka.

On je jednostavno ostao potpuno isti kao kad je imao dvije godine, odnosno kad je, zbog rijetkog i nepoznatog poremećaja, prestao rasti.

'Infantilne odlike kod ovog mladića su nevjerovatne. Samo po njegovom osmijehu i zubima se može naslutiti da se ne radi o dvogodišnjaku', izjavio je pedijatar koji je pregledao mladića.

'Mislimo da se kod Jerlyja radi o nekom dosad nepoznatom poremećaju u radu hipofize, tako da se hormon rasta u njegovom tijelu prestao lučiti kad je imao dvije godine, jer se po dosadašnjim nalazima može vidjeti da je razvoj do druge godine tekao u savršenom redu', dodao je ljekar.

Jerly Lyngdoh živi sa svojim roditeljima farmerima koji ga još uvijek oblače u dječiju odjeću, mada Jerly ima 26 godina.

Jerly je sa svojih 80 centimetara visine tek malo veći od Kineza Pingpinga koji je oficijelno najmanji čovjek na svijetu.