Bili smo na treningu

Upoznajte 16-godišnju Lamiyu Hadžiahmetović, dvostruku državnu prvakinju u latino i standardnim plesovima

Lamiya Hadžiahmetović (Foto: T. S./Klix.ba)
Lamiya Hadžiahmetović (Foto: T. S./Klix.ba)
L. R.
25.06.2023. u 22:28

Lamiya Hadžiahmetović nije samo obična 16-godišnjakinja, već i najbolja bh. plesačica koja je nedavno stekla dvostruku titulu državne prvakinje u svih 10 plesova. Tim povodom, Lamiya je za Klix.ba govorila o svojim počecima i uspjesima u karijeri, ali i tome kako uspijeva uskladiti sve svoje obaveze.

Ova mlada i talentirana djevojka čija je velika strast ples, članica je SP kluba Bolero, a može se pohvaliti zaista velikim uspjehom, jer osim što je nedavno postala dvostruka državna prvakinja u latinoameričkim i standardnim plesovima u svojoj i starijoj kategoriji, ona od 2018. godine ima 13 diploma s državnih prvenstava, a od toga je osam puta bila državna prvakinja i i pet puta državna viceprvakinja.

Pored toga, trenutno se nalazi i na svjetskoj rang listi WDSF, gdje zauzima prvo mjesto u standardnim plesovima u kategorijama Youth i Adult, a drugo mjesto u latinoameričkim plesovima u kategoriji Youth.

"Nedavno smo imali državno takmičenje u 10 plesova, koje je organizovao SP klub Bolero. Inače, mi uvijek plešemo po pet plesova po jednoj kategoriji ili latinoamerički ili standardni plesovi. Ovo državno je bilo drugačije. Plesali smo svih 10 plesova što je bilo mnogo teže, jer se dobije jedan rezultat za sve plesove. Tu sam u svojoj i starijoj kategoriji osvojila prvo mjesto i postala državna prvakinja u svih 10 plesova", navodi Lamiya.

Lamiya Hadžiahmetović (Foto: T. S./Klix.ba)
Lamiya Hadžiahmetović (Foto: T. S./Klix.ba)

Lamiya aktivno trenira ples već sedam godina, a pored toga odlična je učenica Srednje zubotehničke škole u Sarajevu s prosjekom 5,0 gdje gaji interes prema stručnim predmetima. Nakon srednje škole planira nastaviti svoje obrazovanje. Aktivno govori čak četiri strana jezika, a pored svega stigne se i družiti s prijateljicama.

"Imam dosta obaveza. Treniram pet puta sedmično, a nekad pred velika takmičenja imam i po nekoliko treninga dnevno, pored toga idem u prvi razred srednje škole i mnogo učim", ističe Lamiya.

Ljubav prema plesu rodila se još u ranoj dobi, kada je kako kaže pravila nestašluke po kući. Majka Dženana prepoznala je njen talent i odlučila je upisati na časove plesa.

"Pa kao mala uvijek sam se 'vrtila' po kući, pravila neke nestašluke i uvijek kada je bila muzika na televiziji ja sam pravila neke pokrete. Mama me tada odlučila upisati na ples i rekla da probam. Odmah sam se pronašla u tome i do danas dobro mi ide i zahvalna sam joj na tome", objašnjava Lamiya.

Pored majke Dženane velika podrška joj je i njen trener Adis Bijedić, koji je uz nju od samog početka.

"Otkako sam počela trenirati pa sve do danas trener mi je Adis Bijedić. On je bio tu uz mene, moja najveća podrška i sve što znam, naučila sam od njega. Naravno tu 'uskoče' i strani treneri kada idemo na kampove, a neki od njih su i svjetski prvaci u plesu", ističe ova mlada plesačica.

Lamiya Hadžiahmetović (Foto: T. S./Klix.ba)
Lamiya Hadžiahmetović (Foto: T. S./Klix.ba)

Samo u protekla tri mjeseca imala je nekoliko takmičenja, gdje u aprilu na WDSF takmičenju u Solunu u Grčkoj u kategoriji Adult Standard osvojila zlatnu medalju te bronzanu medalju u kategoriji Youth Standard.

Nakon toga, uslijedilo je takmičenje WDSF Open u Larnaci u Kipru, gdje osvojila dvije zlatne i jednu srebrenu medalju u kategorijama latinsko-američkih i standardnih plesovi, a na Dance Grand Prix u Zagrebu osvojila je bronzu. Učešće na ovim takmičenjima i dobri rezultati osigurali su joj prvo mjesto na svjetskoj WDSF rang listi.

Lamiya Hadžiahmetović
Lamiya Hadžiahmetović

"Ovo su veoma dobri rezultati i baš sam zadovoljna, ali i dosta sam radila i trenirala. Iz sale sam rijetko izlazila, ali sve se stiglo. Konkurencija je velika, takmičarke dolaze iz raznih zemalja, ali sve je dobro prošlo i rad se isplatio. Naprimjer, na takmičenju u Zagrebu bilo je 50 plesačica iz 11 zemalja samo u mojoj kategorij, a to su plesačice iz Kine, Tajvana, Singapura, Austrije, Češke, Kipra, Slovenije, BiH, Sjeverne Makedonije, Srbije i Hrvatske", objašnjava Lamiya.

Kotizacije za takmičenja, putne troškove te kostime i dodatnu opremu koja je jako skupa jer mora biti urađena prema standardima takmičenja, Lamiyi i njenim kolegicama iz kluba finansiraju isključivo roditelji.

Lamiya Hadžiahmetović (Foto: T. S./Klix.ba)
Lamiya Hadžiahmetović (Foto: T. S./Klix.ba)

"Mama sve finansira, što uključuje odlaske na takmičenje i jako skupe kotizacije i sve te kostime jer ukoliko želimo zadržati rezultate i bodove, moramo otići na takmičenje. Moramo se nekako snaći. Sponzora nemamo, a svako sponzorstvo bi dobro došlo", ističe Lamiya.

Iako joj sada slijedi ljetna pauza, Lamiya nastavlja vrijedno trenirati i pripremati se za svjetsko takmičenje koje će se održati u Palma de Mallorci u Španiji u novembru ove godine, gdje se nada najboljim rezultatima. Ova mlada talentirana i uspješna djevojka svojim plesnim umijećem mnoge ostavlja bez daha, a može poslužiti kao izvor inspiracije za brojne mlade osobe širom BiH.

273