X izdanje
152

U petak sa Šankanjem zvanično otvaranje zimske turističke sezone u Srednjoj Bosni

E. M.
Zimska turistička sezona na području Srednjobosanskog kantona bit će zvanično otvorena u petak s trodnevnom zabavom u sklopu Šankanja na Vlašiću, a ukupno sedam ski centara spremno dočekuju domaće i strane turiste.

Iz Turističke zajednice Srednjobosanskog kantona ističu da posjetitelje na Vlašiću, u periodu od 10. do 12. decembra, uz zabavan dnevni program, druženje s Djeda Mrazom i igre bez granica na snijegu i koncerte najpopularnijih regionalnih muzičkih zvijezda u okviru manifestacije "Šankanje", koju ove godine u kontroliranim uvjetima organizira Sol Azur-Buena Vista, očekuje najveći ski-opening ove zime u BiH.

Deseto jubilarno izdanje najvećeg zimskog festivala u BiH, popularno Šankanja ove godine na Vlašić dovodi najpoznatije regionalne muzičke zvijezde Milicu Pavlović, Sašu Matića, Natašu Bekvalac i Amela Ćurića.

"Ljubitelje zimskih sportova i dobre zabave i ove zimske turističke sezone na Vlašiću očekuju brojni vrhunski doživljaji prilagođeni svim generacijama. Zanimljiv sportsko-zabavni program sasvim sigurno osigurat će nezaboravan provod na planini",  kazao je direktor turističke agencije Sol Azur-Buena Vista Armin Alijagić.

Dodao je da se karte za koncert mogu kupiti i na platou Vlašića tokom samog događaja i neposredno pred početak spektakla.

S obzirom na aktuelnu epidemiološku situaciju te imajući u vidu interesovanje i dolazak brojnih gostiju iz cijele Bosne i Hercegovine, ali i zemalja okruženja, Vlašić se prilagodio situaciji koju je nametnula pandemija Covid-19, te je naglašena važnost poštivanja protokola vezanih za COVID-19, kako bi se svi ljubitelji zimskih sportova, prije svega osjećali sigurno.

"Pred svim dionicima turističke destinacije je nažalost i ove godine bio veliki zadatak i izazov kako bismo svim ljubiteljima zimskog doživljaja omogućili prije svega siguran boravak na ovom području. Nadam se da smo svi zajedno, kako turistički djelatnici, tako i posjetitelji zapravo mnogo toga naučili iz prethodnog perioda, te da bismo trebali biti dosta odgovorniji prilikom posjete planinskim centrima“, kazao je direktor Turističke zajednice SBK Miroslav Matošević.

Matošević je također istaknuo da su Srednjobosanska skijališta veoma konkurentno zimsko odredište i popularna zimska turistička destinacija koja zauzima važno mjesto na turističkoj mapi Bosne i Hercegovine te da pored popularnog Ski centra Vlašić, na području ovoga kantona  još šest skijališta manjeg kapaciteta nude različite vrhunske zimske doživljaje.

Organizatori Šankanja naglasili su da će se kao još jedan vid dodatne zaštite, pored punkta za testiranje na COVID-19, na samom ulazu u Solazur arenu, postaviti i termalne kamere koje će detektovati povišenu tjelesnu temperaturu u stvarnom vremenu.

"Na Šankanju će moći prisustvovati samo osobe koje su prebolovale koronavirus, kao i vakcinisani ili testirani posjetitelji, što dovoljno govori o mjerama zaštite koje će se poduzimati ove zimske turističke sezone u okviru jednog od najboljih ski-openinga u BiH", kazao je Alijagić.

Na Šankanje su ovih dana pozvali i svi izvođači obećavajući dobru zabavu, a osim navedenih atmosferu će zagrijavati regionalni DJ-evi te Frenkie, Kontra i Indigo.