O problemima u grupi
110

Slavni estradni menadžer: Sa Tifom su bile muke, Bregovića je izluđivao njegov problem s alkoholom

I. S.
Screenshot: YouTube
Screenshot: YouTube
Estradni menadžer i bivši vlasnik kafane Estrada u Sarajevu Radomir Raka Marić je u novom intervjuu, između ostalog, govorio o problemima koje su imali članovi Bijelog dugmeta.

"Ja sam upoznao Gorana preko našeg prijatelja Predraga Stojanovića. On je tada bio bubnjar u Parnom valjku i svirao je s Indeksima. Tako sam preko njega upoznao Gorana i došlo je do saradnje koja maltene traje i dan - danas. Ovo Dugme koje sada Goran radi s trubama mi se ne sviđa. Ne ide mi Bijelo dugme sa trubačima, tako da radimo kad nešto ima. Ta saradnja traje skoro 50 godina", kazao je tokom gostovanja u "5 Cast" na Telegraf.rs.

Dodao je da konkurencija nije bila neka te da su tad bile aktuelne još samo Riblja čorba i YU grupa. Smatra da je Bijelo dugme bio na većem nivou od ostalih koji je sve više rastao.

"Normalmo, bilo je problema sa članovima benda. Ipe je bio mlad, nismo ga mogli obuzdati. To je u početku bilo, kasnije dolaze drugi problemi s drugim pjevačima, sa Tifom. To su bile muke, to je bilo da režeš vene od muke, šta mi je radio. Volio je te poroke, tako da sam ga morao paziti, gdje će biti, šta će biti poslije koncerta, kada će leći... Obilazio sam ga da ne pobjegne ne gdje, da ne ode u život. Tražio sam ga po kafanama. U Vršcu kad sam ga tražio, noć, 12 sati, krenem u obilazak da vidim jesu li svi legli. Vidim da ga nema u sobi. Vršac, ponoć, nigdje ništa nema. Sve je zatvoreno. Ja izlazim iz hotela, naiđem na neki taksi i pitam ga: 'Radi li neka kafana?'. Kaže: 'Ima gore na vrhu čuke neka kafana koja radi.' Uputim se tamo, izlazim iz taksija i čujem 'Lipe cvatu'. Ulazim, imam šta da vidim. Tifa na stolu, pjeva, a oko njega su svi pijani muškarci", prisjetio se.

Nažalost, Tifina ovisnost o alkoholu je utjecala na rad Bijelog dugmeta te poremetila odnose između članove grupe.

"Gorana je dovodio do ludila taj Tifin problem s alkoholom. Nije mogao da pjeva nekoliko puta. Goran je znao pjevati umjesto njega, da ga pokriva sa glasom. Alen je dvije godine kasnije shvatio da nema ništa od te svjetske karijere koju su počeli u Londonu. Kad sam ga pozvao, odmah je pristao i eto, on je ostao zadnji kao pjevač", ispričao je Raka.