Nedugo prije smrti
0

Znate li kako se Freddie Mercury oprostio od fanova na Brit Awardsu 1990. godine

DP
Legendarni pjevač umro je od side na vrhuncu popularnosti, ali njegova se muzika i danas sluša s jednakim zanimanjem, što dovoljno govori o njegovom značaju za muzičku industriju.

Freddie Mercury se posljednji put u javnosti pojavio prije 30 godina na dodjeli BRIT nagrada za 1990. godinu, piše Mirror. Njegov fizički izgled šokirao je sve fanove, a nedugo nakon toga im je rekao zbogom.

Njegovo posljednje javno pojavljivanje na TV-u završilo se s tri srceparajuće riječi koje je uputio svojim obožavateljima. On je tada izašao na pozornicu s ostalim članovima grupe Queen kako bi primili BRIT nagradu. Samo 21 mjesec nakon te dodjele nagrada, Freddie je tragično preminuo, a njegova mršava pojava već tada je šokirala mnoge prisutne, prenosi Mirror.

On je nastavio snimati muziku u to vrijeme, ali njegovo slabo zdravstveno stanje ubrzo je zahtijevalo da sve više vremena provodi u kući, okružen prijateljima koji su se brinuli o njemu do samog kraja.

Njegovo pojavljivanje na dodjeli BRIT nagrada bilo je prvi put da su mnogi ljudi shvatili koliko je pjevač, zapravo, bolestan i činilo se kao da potvrđuje da je njegovo zdravstveno stanje ozbiljno. Freddie je izgledao dosta mršavije i bio je obučen u srebrno-sivo odijelo, umjesto u nešto lepršavo, što mu je bilo svojstveno i po čemu je njegov izgled bio prepoznatljiv. Uz to, izgledao je i dosta tužnije nego inače.

Ove nagrade dodijeljene su u Dominion Theatre  u Londonu i Queen je nagrađen za ogroman doprinos britanskoj muzici. Bend je predstavio predsjednik Britanske fotografske industrije (BPI), Terry Ellis. On je rekao: "Ovdje su četvorica muškaraca, svi imaju završen fakultet i oni ove godine slave 20 godina zajedničkog rada… Nikada nisu bili u potpunosti prepoznati po izvanrednim uspjesima u svojoj impresivnoj karijeri. Večeras ćemo to ispraviti…".

U video montaži koja je pratila dodjelu nagrada dobili su pohvale od svojih vršnjaka u muzičkoj industriji, a bilo je i riječi o Freddieju. Phil Collins je rekao: "Freddie je jedan od... Ne postoji puno njih poput njega."

Elton John je izjavio: "Ne pitajte Freddieja koliko košta litar mlijeka, zaboravite na to. Mogao bi vam reći cijenu laka za nokte."

Sam Freddie je dodao: "Ako bih morao sve ovo napraviti ponovno, napravio bih, zašto ne? Napravio bih to samo malo drugačije…". Freddie je bio upadljiv čim je bend izišao na pozornicu, a govor je održao gitarist Brian May.

Obraćajući se brojnoj publici, Brian je rekao: "U ime grupe želio bih se zahvaliti svima u industriji i, naravno, najvažnije – onima izvan industrije koji su bili uz nas sve ove godine. Dali ste nam puno slobode da radimo ono što smo nazivali svojom umjetnošću u bilo kojoj mjeri i da iziđemo na puno čudnih grana koje su se mnogo puta činile nepouzdanim, ali nismo pali. I na kraju smo stigli do tačke u kojoj se ovo događa nama, što je savršeno."

Nakon što se govor završio i bend napustio pozornicu, Freddie je uputio posljednje tri riječi svojim obožavateljima koji su sada već mogli naslutiti što će se događati u sljedećim mjesecima jer je njegovo zdravlje išlo nizbrdo. Mercury je stao pred mikrofon i rekao: "Hvala vam… laku noć."

Legendarni pjevač preminuo je 24. novembra 1991. godine.