Hit imao drugi naziv
34

Skice Freddieja Mercuryja za pjesmu "Bohemian Rhapsody" prodane za nevjerovatnu sumu novca

L. R.
Skica Freddieja Mercuryja (Foto: EPA)
Skica Freddieja Mercuryja (Foto: EPA)
Skice Freddieja Mercuryja za pjesmu "Bohemian Rhapsody" prodane su na aukciji u Sotheby'su u Londonu za 1,6 miliona eura.

Skice napisane na papiru za nekadašnju aviokompaniju British Midland, pokazuju kako je frontmen grupe Queen razmišljao o tome da hit pjesmu nazove "Mongolian Rhapsody".

Ova skica sadrži bezvremenski dio pjesme "nothing really matters", ali i da je Freddie na kraju odlučio da će se pjesma ipak nazvati "Bohemian Rhapsody".

Iako je skica ovog legendarnog hita bila jedna od glavnih predmeta na aukciji, njegov dječiji klavir brenda Yamaha prodan je na istoj aukciji za za gotovo dva miliona eura.

Također, narukvica sa zmijom u viktorijanskom stilu koju je Mercury nosio u spotu za "Bohemian Rhapsody" prodana je za 813.843 eura, što je najveća cijena ikada plaćena za komad nakita u vlasništvu rock zvijezde.

Na aukciji je ukupno 1.400 predmeta - uključujući zelena vrata prekrivena ručno oslikanim ljubavnim porukama fanova, kitnjaste kostime i skice hitova kao što je "We Are The Champions".

Predmete je na aukciju stavila Mercuryjeva bliska prijateljica Mary Austin. Pjevač joj je ostavio svoj dom u Kensingtonu i svu imovinu kada je 1991. godine umro od upale pluća uzrokovane AIDS-om u dobi od 45 godina. Dio prihoda od aukcije - za koji se očekuje da će ukupno donijeti oko sedam miliona eura, bit će doniran u dobrotvorne svrhe.