Govorila o stanju glumca
23

Supruga Brucea Willisa suzdržavala suze pričajući o bolesti: Teško je znati je li svjestan dijagnoze

N. O.
Screenshot/NBC
Screenshot/NBC
"Teško je znati" da li je holivudska zvijezda Bruce Willis svjestan da pati od frontotemporalne demencije (FTD) , rekla je njegova supruga Emma Heming Willis suzdržavajući suze tokom TV gostovanja.

U razgovoru s voditeljicom Hodom Kotb u emisiji Today na NBC-ju Heming Willis je opisala kako je dijagnoza utjecala na par i njihove dvije kćeri.

"Ono što učim je da je demencija teška. Teško je osobi kojoj je dijagnosticirana. Također je teško za porodicu. I to se ne razlikuje ni za Brucea ni za mene, ni za naše djevojčice", rekla je, "A kada kažu da je ovo porodična bolest, zaista jeste".

Kotb je pitala Emmu da li je njen suprug svjestan njegovog stanja, na šta je ona odgovorila: "Teško je znati".

Heming Willis se pojavila u emisiji kako bi podigla svijest o demenciji, a pridružila joj se Susan Dickinson, izvršna direktorica Udruženja za frontotemporalnu degeneraciju.

Dickinson je objasnila da je jedna od stvari na koje stanje utiče samouvid te stoga neki ljudi gube razumijevanje da su se i sami promijenili. Voditeljica je također Emmu pitala kako je dijagnoza utjecala na nju.

"Mislim da je to bio blagoslov i prokletstvo", rekla je, objašnjavajući da je dobro da je konačno shvatila šta mu se dešava, iako je i dalje bolno.

"Samo saznanje šta se dešava Bruceu samo malo olakšava", dodala je.

Ispričala je i da su situaciju otoreno ispričali kćerkama Mabel i Evelyn: "Najvažnije je bilo da možemo da kažemo koja je bolest, da objasnimo šta je to, jer kada znate šta je bolest sa medicinskog stanovišta, sve to ima smisla. Zato je bilo važno da im damo do znanja o čemu se radi jer, znate, ne želim da postoji stigma ili sramota uz dijagnozu njihovog oca, ili za bilo koji oblik demencije".

Istaknula je da je Bruce i dalje njihov dar te da bi zaista želio da budu radosni zbog onoga što jeste.

Podsjetimo, nakon što se u martu 2022. povukao iz glume zbog poremećaja govora zvanog afazija, Willisu je dijagnosticirana frontotemporalna demencija, objavila je njegova porodica u februaru ove godine.