"Ja sam pacifista"
203

Štukan o otpužbama da je bio snajperista: Ispalio sam osam metaka, srećom, promašio sam

I. S.
Foto: Pixsell/Duško Jaramaz
Foto: Pixsell/Duško Jaramaz
Bh. glumac Feđa Štukan je u intervjuu za magazin "Nedeljnik", između ostalog, govorio o optužbama da je bio snajperista.

Novinar Uroš Jovičić ga je pitao: "U uvodima za neke prethodne intervjue pisali su da ste vi 'snajperista', da ste 'ratovali sa mudžahedinima', iako vi u tim intervjuima kažete da ste jednom pucali iz snajpera' i da 'niste ratovali sa mudžahedinima, već su vas oni samo obučavali'. Ti segmenti vaše biografije, naročito nakon objavljivanja 'Blanka', dodatno su zloupotrijebljeni. Zato imam za vas tri vrlo konkretna pitanja: Gdje ste sve bili na liniji? Da li ste bili snajperista u ratu i da li ste snajperom ubijali civile? Jesu li vas mudžahedini obučavali da budete bombaš samoubica?".

"Vidim vašu iskrenu i dobronamjernu želju da me operete od ovih idiotizama koje pričaju o meni i iskreno sam vam zahvalan na tome, ali to je uzaludan posao. Ja sam davno prestao time da se bavim. Istinoljubivost nije nešto čime bi se oni mogli pohvaliti, laž je temelj njihovog narativa. Sam njihov identitet baziran je na lažima, na mitologiji. Oni laganje smatraju slobodom govora i neprijateljem smatraju bilo koga ko u tim lažima ne želi da učestvuje", započeo je Štukan.

Dodao je da je navikao na to jer to sluša više od 30 godina - od bacanja djece lavovima pa nadalje. Ponovo je naveo da ga ne zanima šta nacionalisti misle, ni o njemu ni o bilo čemu drugom. Spomenuo je da oni svoju inteligenciju pokažu svakih nekoliko godina na izborima te da je irelevantno šta ljudi s tolikim intelektualnim kapacitetom misle o bilo čemu.

"Odgovorit ću na pitanje iz pijeteta prema vašim dobronamjernim čitateljima. Idemo redom. Prvo - ratovao sam na skoro svim linijama oko Sarajeva. Moj grad je bio napadnut, branio sam ga kao što bih ga tad branio i od vanzemaljaca da su ga napali. Drugo - u ratu sam bio snajperista jedan dan i istina je - pucao sam da ubijem, ispalio sam osam metaka u čovjeka iz lovačkog karabina s optikom, ali sreća me je poslužila i promašio sam. Nikad ljudsko biće nisam ubio i ponosim se time jako. U životu sam oduzeo život jednoj ptici, jednom psu, trima pčelama i desetku muha i s tim se prilično teško nosim. To je sav moj krvavi bilans", rekao je.

Također je naveo da on po današnjim kriterijima nije nikakva "muškarčina" - ona koja ubija, pljačka i siluje nenaoružano civilno stanovništvo.

"Ja sam pi-da po trenutnim standardima. Pacifista. Istinu o meni su mogli čuti u bezbroj TV emisija ili je pročitati u 'Blanku' da ih je stvarno interesovala, ali njih zanima isključivo transfer budžetskog novca na njihove off-shore račune. Za takav cilj, laž je potpuno opravdano sredstvo. Oni dobro znaju da lažu, a ko laže... Znamo dobro šta također radi", nastavio je.

Smatra kako je zbog toga demantovanje tih laži bespredmetno te da će oni svejedno nastaviti s tim kao i dosad.

"Ugrozit će koliko god života je potrebno da bi pred biračkim tijelom ispali 'patriote', čime će zamaskirati iskorištavanje birača za vlastito bogaćenje. Ja sam im bio samo samo dobro nabačena lopta za to, a neuki narod će to da popuši jer oni knjige ne čitaju pa će ih opet izglasati. Samo se o tome tu radi. I ovi 'moji' nacionalisti ovdje rade istu stvar i često me koriste u iste svrhe, samo ovdje imam drugi prefiks - 'četnik'", rekao je.

Ispričao je i da je tačno da su ga obučavali mudžahedini te da za bombaša samoubicu i nije baš potrebna neka specijalna obuka.

"Trebate znati pritisnuti dugme i bog te veselio, ali da, obučen sam da pravim eksplozive i bombe, kao i da upotrebljavam svako dostupno oružje i oruđe, vojna obuka tome služi, uče vas da ubijate ljude. Završio sam američku 'Delta' obuku, kojom su mudžahedini bili obučavani od strane američkih trenera specijalnih Delta jedinica, kad su ih spremali za borbe protiv Rusa u Afganistanu. To je ta ista obuka. Isti kurs", ispričao je Štukan.