Borba protiv siromaštva
0

Shakirina fondacija "Barefoot" uskoro globalna

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Kolumbijska pjevačica i dugogodišnja aktivistica za poboljšanje života siromašne djece Latinske Amerike, Shakira, planira da svoju fondaciju za kolumbijsku djecu pod nazivom "Barefoot" unaprijedi u fondaciju globalnog karaktera.

Tridesetjednogodišnja pjevačica gostovala je u srijedu na univerzitetu Columbija zajedno sa španskom muzičkom zvijezdom Alejandrom Sanzom i predsjednicima Meksika, Argentine, Paragvaja, El Salvadora i Paname, javlja CNN.

Cilj okupljanja zvijezda i predsjednika bio je, kako saznaje AP u petak, fokusiranje na i razumijevanje važnosti obrazovanja, pravilne ishrane i zdravstvene intervencije za djecu Latinske Amerike.

"Imamo model koji uspijeva. Za manje do jednog dolara dnevno možemo jednom djetetetu ponuditi obrazovanje vrhunske kvalitete i ishranu koju ono treba kako bi moglo učiti, jer dijete ne može učiti praznog stomaka", rekla je pjevačica hitova "Hips Don't Lie", "La Tortura" te "Don't Bother".

Shakira je sa svojim kolegom Alejandrom zamolila predsjednike da na predstojećem iberoameričkom samitu u oktobru usvoje Dogovor o borbi protiv siromaštva djece.

"Predsjednici su čini se jako odlučni i predani i to je upravo ono što nam treba. Treba nam da sve vođe iz Latinske Amerike shvate da imaju obavezu prema djeci i da ispune tu obavezu, jer djeca Latinske Amerike čekaju da im se pruže prilike", ispričala je megazvijezda.

Okupljanje na univerzitetu Columbija sponzorisao je Earth Institut u Columbiji koji vodi ekonomista Jeffrey Sachs.

Shakira i Sanz su članovi koalicije koju su osnovali umjetnici, intelektualci i poslovni ljudi iz Latinske Amerike "Latinska Amerika u Akciji Solidarnosti". Koalicija je neprofitna i cilj joj je promocija programa socijalnih pitanja u zajednicama, te unapređivanje ranog djetinjstva djece Latinske Amerike.