Izostale ključne ličnosti
5

Ryan Gosling nakon objavljenih nominacija za Oscara: Malo je reći da sam razočaran

L. R.
Ryan Gosling (Foto: EPA-EFE)
Ryan Gosling (Foto: EPA-EFE)
Nedugo nakon objavljenih nominacija za Oscara, glumac Ryan Gosling odlučio se oglasiti za medije i reći da nije zadovoljan odlukama Akademije.
Naime, nakon što je prije dva dana objavljena lista nominovanih za dodjelu Oscara, mnogi ljudi su razočarani izostavljanjem nekih od ključnih ličnosti koje su obilježile filmsku industriju u 2023. godini.

Najveća rasprava je upravo o filmu "Barbie", u kojem Ryan Gosling glumi u ulozi Kena, koja mu je ujedno i donijela nominaciju za Oscara u kategoriji za najbolju sporednu mušku ulogu.

“Izuzetno sam počašćen što su me kolege nominovale uz tako izvanredne umjetnike u godini toliko sjajnih filmova. Nikad nisam mislio da ću ovo reći, ali također sam nevjerovatno počašćen i ponosan što je to za portret plastične lutke po imenu Ken", rekao je na početku svog obraćanja.

Međutim, smatra da je učinjena nepravda kada je riječ o nominaciji za najbolju glavnu žensku ulogu te kada je riječ o filmu s najboljom režijom. Poput mnogih korisnika na društvenih mreža, Gosling je iskazao nezadvoljstvo što se Margot Robbie nije našla na listi najboljih ženskih uloga, a Greta Gerwig na listi najboljih režiserki.

"Međutim, nema Kena bez Barbie, a nema ni filma o Barbie bez Grete Gerwig i Margot Robbie, osoba koje su najzaslužnije za ovaj film koji stvara historiju i koji je globalno proslavljen. Nikakvo priznanje ne bi bilo moguće za bilo koga na filmu bez njihovog talenta, odlučnosti i genijalnosti. Reći da sam razočaran što nisu nominovane u svojim kategorijama bilo bi malo reći", poručio je Gosling.

Zanimljivo je da je film "Barbie" dobio osam nominacija za Oscara, gdje je Margot Robbie nominovana u kategoriji najboljih producenata, dok je Greta Gerwig zajedno sa svojim suprugom Noahom Baumbachom nominovana za najbolji adaptirani scenarij.