Da se nikada ne zaboravi
356

Poznati iz BiH i regije odali počast žrtvama srebreničkog genocida

I. B.
Poznate ličnosti danas su svoje profile iskoristili kako bi odali počast žrtvama genocida (Foto: Klix.ba)
Poznate ličnosti danas su svoje profile iskoristili kako bi odali počast žrtvama genocida (Foto: Klix.ba)
Danas se obilježava 27. godišnjica jednog od najvećih zločina u historiji čovječanstva, a tim povodom poznate ličnosti iz BiH, ali i regije, odale su počast porodicama koje su ostale bez svojih voljenih.

Na društvenim mrežama, mnogi su se oglasili uz fotografije sa natpisima kako se "nikad ne smije oprostiti, ni zaboraviti" genocid u Srebrenici.

Neke od simboličnih poruka na svojim profilima podijelili su i Dino Merlin, Amra i Edin Džeko, Džejla Ramović te Tarik Filipović.

Enis Bešlagić pozvao je svoje pratitelje da pogledaju nagrađivani film bh. rediteljice Jasmile Žbanić "Quo, Vadis Aida?" koji će se emitovati večeras na programu HRT-a 2.
Enis Bešlagić (Foto: Instagram)
Enis Bešlagić (Foto: Instagram)

"Pogledaj bar film", napisao je glumac i voditelj.

Također se oglasila i sama Žbanić, koja se javila direktno iz Potočara. Na svom profilu podijelila je fotografiju uz riječi da i nakon 27 godina majke Srebrenice i dalju tragaju za posmrtnim ostacima svojih sinova, muževa, očeva i braće.

"Ove godine bit će ukopano 50 novih pronađenih tijela muškaraca iz Srebrenice. I nakon 27 godina majke Srebrenice i dalje tragaju za posmrtnim ostacima svojih sinova, muževa, očeva i braće pokopanih u skrivenim masovnim grobnicama Republike Srpske. Na isti dan srpski nacionalisti u Srebrenici prikazuju film koji veliča Ratka Mladića", napisala je Žbanić.

Osim simboličnih fotografija koje je podijelio na svom storyju, pjevač Denial Ahmetović podijelio je i svoju fotografiju iz Potočara.

Denial Ahmetović (Foto: Instagram)
Denial Ahmetović (Foto: Instagram)

"Sačuvati od zaborava", poručio je.

I bivša hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović javila se na svom profilu postavivši fotografiju iz Srebrenice.

"S dubokim pijetetom prema žrtvama genocida u Srebrenici i dubokim suosjećanjem s njihovim obiteljima", napisala je ona.

i bh. interpretator sevdalinke Damir Imamović oglasio se porukom na svom Facebooku.

Oglasio se i Damir Imamović (Foto: Facebook)
Oglasio se i Damir Imamović (Foto: Facebook)

"Kao što neko reče na Twitteru, govore političara u Srebrenici na komemoraciji jednostavno treba zabraniti zauvijek! Neka se dođu pokloniti kao i svi drugi, ali im ne treba dati da govore. Prilika za licemjerje imaju i više nego dovoljno i sasvim dovoljno medija je pod njihovom i direktnom kontrolom", poručio je.

Poznata fotografkinja iz Sarajeva Aida Redžepagić poručila je kako "javno osuditi zločin nije stvar politike nego ljudskosti".

Aida Redžepagić (Foto: Instagram)
Aida Redžepagić (Foto: Instagram)

Prisjetila se i događaja od prije nekoliko godina: "Kamerni teatar organizovao je performans gdje su glumci čitali imena ubijenih u Srebrenici. Sjećam se da smo zastali u Titovoj, jezivo slušali 10-tak minuta, otišli, nastavili sa dnevnim obavezama".

Pred kraj dana, ističe ona, ponovo su prolazili istim putem i shvatili da čitanje još uvijek traje.

"Tek nekoliko abecednih slova prezimena niže. Glumci još uvijek neumorno čitaju! Kakva je monstruoznost bila potrebna da se u 24 sata ubije toliko ljudi nikada mi neće biti jasno", poručila je Redžepagić i dodala kako misli na sve drage ljude koji su izgubili voljene u zločinu.

Edo Maajka (Foto: Instagram)
Edo Maajka (Foto: Instagram)

Još neke od poznatih ličnosti koji su izrazili počast godišnjici obilježavanja genocida su i pjevači Ilma Karahmet, Mirza Selimović, Armin Muzaferija, Edo Maajka i Maya Sar, voditeljice Maja Čengić Miralem i Ana Bavrka, kao i influenserice poput Hane Hažiavdagić i Erne Saljević, ali i brojna druga imena.