Četiri dana u automobilu
163

Pobjednica Eurosonga iz 2016. u suzama pokazala kako izgleda bijeg iz Ukrajine

N. O.
Jamalini Instagram storyji koji bilježe njen bijeg iz Ukrajine
Jamalini Instagram storyji koji bilježe njen bijeg iz Ukrajine
Pobjednica Eurovizije iz 2016. godine, ukrajinska pjevačica Jamala, na svom Instagram profilu podijelila je kako je izgledao njen bijeg iz domovine uz vožnju bez hrane koja je trajala četiri dana, umirivanje djece te na kraju pješačenje u suzama do granice s Rumunijom.

Jamala je na Instagram storyjima podijelila detalje svog bijega te prije svega pojasnila kako se neko vrijeme nije bila u stanju javiti jer nije bilo interneta ili je morala umirivati djecu tokom vrlo duge vožnje.

"Prošla su četiri dan otkako su Rusi napali Ukrajinu. U noći 24. februara, napustili smo Kijev s našom djecom i proveli skoro četiri dana u automobilu, na spontanom putovanju bez imalo hrane jer se u stanju šoka niko nije sjetio išta ponijeti", napisala je.

"Dva kilometra za četiri sata, to je otprilike brzina kojom smo se kretali", pojasnila je.

Nakon snimaka i fotografija na kojima se javlja iz automobila s djecom u naručju, Jamala je postavila snimak na kojem oko ponoći pješači u suzama prema granici s Rumunijom.

Kazala je kako je član porodice dovukao do granice, ali pošto ona ne može voziti morala je nastaviti pješke.

U porukama na svom profilu zapitala se zašto se sve ovo dešava te uputila molbu bjeloruskim i ruskim majkama da ne šalju svoje sinove u smrt.

"Molim vas ne dajte im da se bore s narodom Ukrajine! Molim vas zaustavite rat! Sačuvajte i vašu i našu djecu!", napisala je Jamala.

Na posljednjih nekoliko storyja saopštila je kako je uspjela preći granicu te se zahvalila Rumunima na ljubaznosti i pomoći koju su joj pružili.

Jamala je prije nekoliko dana pozivala na mir, a 2016. na Eurosongu je pobijedila sa pjesmom "1944" koja govori o Staljinovoj deportaciji krimskih Tatara i interpretirana je kao kritika ruske aneksacije Krima iz 2014. godine.