Srbija
178

Miki Manojlović hvalio Aleksandra Vučića: On je Charles de Gaulle za našu sredinu

I. S.
Screenshot: N1
Screenshot: N1
Srbijanski glumac Predrag Miki Manojlović je u emisiji "Persona non grata", koja se emitovala jučer na televiziji N1, hvalio predsjednika Srbije Aleksandra Vučića. Između ostalog ga je nazvao "Charlesom de Gaulleom za našu sredinu".

Tvrdnju da mu je obećana zgrada za njegovo pozorište nazvao je "velikom laži i sramotom". Zatim je naveo da smatra da je Vučić talentovan za politiku.

"Vučić je za ovdašnju političku sredinu u odnosu na sve druge političke subjekte, aktivne i neke neaktivne, de Gaulle", kazao je.

Na pitanje da pojasni, rekao je da Vučić "vodi politiku koja ima takve rezultate". Misli da je Srbija "u totalnom sendviču" u političkom smislu i da je jugozapadni Balkan "eksperiment koji traje jako dugo".

Novinarka ga je pitala u kom to pravcu predsjednik vodi Srbiju, na šta je on odgovorio: "Tamo gdje mora". Vjeruje da je Vučić pokušao ujediniti građane i biti premijer, a zatim i predsjednik svih.

Demokratiju je okarakterisao kao "luksuz historijskih činjenica koje nismo stavili u glavu".

"Nemamo iskustvo kroz koje moramo proći da bismo gradili demokratiju koja nam je neophodna", naveo je.

Govorio je i o ratu u Ukrajini. Smatra da su Ukrajinci ti koji su napadnuti i da tu "nema razgovora".

"Mislim da je ono što se događa izuzetno komplikovana, strahovito opasna situacija za svjetski mir i ne vidim kako će se završiti", zaključio je.