Duhovni preporod
266

Ko je indijski guru Mohanđi čiji su sljedbenici Novak Đoković i njegova supruga Jelena

N. C.
(Foto: Mohanji.rs)
(Foto: Mohanji.rs)
Indijski guru Mohanđi je inspiracija i duhovni vođa milionima sljedbenika širom svijeta, a među njima su i neke poznate ličnosti poput Novaka Đokovića ili Vlade Divca. Mnogi tvrde da im je susret s ovim misterioznim guruom promijenio život.

Kako je rečeno na njegovoj web-stranici glavni temelj Mohanđijevog učenja je duhovno oslobođenje, a duhovnost koju njeguje se izražava kroz svjesnost sa kojom živimo, svjesnost putem koje prolazimo kroz iskustva u svakodnevnom životu.

Osnivač je mnogobrojnih dobrotvornih društava i neprofitnih organizacija, koje služe kao platforme putem kojih ljudi mogu izraziti svoje saosjećanje kroz nesebična djela koja pozitivno doprinose društvu.

Njegova udruženja djeluju u 15 zemalja širom svijeta, dok veliki broj poštovalaca i sljedbenika Mohanđijevih učenja nalazi se u preko 80 država. Mohanđijeva organizacija ima sljedbenike i na Balkanu, a naprimjer u Srbiji ima oko pet hiljada sljedbenika. Najpoznatiji njegovi sljedbenici iz te zemlje su Novak Đoković i njegova supruga Jelena.

(Foto: Mohanji.rs)
(Foto: Mohanji.rs)

Mohanđi je do 2000. godine imao život baziran na dobrom poslu u korporaciji i stabilnom porodičnom životu. Međutim, te godine u saobraćajnoj nesreći izgubio je kćerku Amu. Nakon toga mu se raspao brak, a vrlo brzo ostao je i bez novca.

Njegov povratak sa dna krenuo je 2007. godine kada je doživio snažno 'šiva iskustvo' te je započeo put duhovnosti i mira, a cilj mu je širiti ljubav, čistoću srca, riječi i djela, hodajući putem nenasilja.

Na Balkan, odnosno u Srbiju, Mohađi dolazi 2010. godine nakon upoznavanja sa sadašnjom suprugom Devi Mohan, koja je porijeklom iz Srbije i od početka aktivno učestvuje u svim aspektima Mohanđijeve misije mira, dobročinstva i nenasilja.

Svoje učenje Mohanđi je prenio na internet i društvene mreže, a besplatne meditacije mnogi prate preko YouTubea, pa čak i aplikaciju preko koje pratiocima šalje dobre vibracije čak i kada je udaljen od njih na drugom kraju svijeta.

Mohanđi ima zvanični stranicu i proširio je svoje učenje na Balkan, a njegova supruga Devi Mohan također je uključena u njihovu zajedničku misiju, a to je širenje vibracija ljubavi, mira, solidarnosti i sretnog života.