Lavina reakcija
54

Jamie Foxx optužen za antisemitizam zbog objave u kojoj spominje Isusa i lažne prijatelje

N. O.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Jamie Foxx suočava se s negativnim reakcijama nakon što je u petak podijelio objavu na Instagramu u kojoj spominje Isusa i lažne prijatelje, a iz koje su mnogi zaključili da širi mržnju prema Jevrejima.

Prije nego što je obrisana objava je glasila: "Ubili su ovog tipa po imenu Isus… Šta misliš da će tebi uraditi?! #lažni prijatelji #lažna ljubav".

Jevreji su u ovom pronašli referencu na to da su optuženi za bogoubistvo zbog čega su osudili objavu glumca.

"Ja sam jevrejski zagovornik koji se bori protiv antisemitizma. Objava Jamieja Foxxa bila je užasno antisemitska poruka ukorijenjena u klasičnoj krvnoj kleveti i antijevrejskoj teoriji zavjere", navodi se u jednoj od reakcija na glumčevu objavu.

"Vidjeti nekoga poput Jamie Foxxa kako objavljuje antisemitski sadržaj je tužan podsjetnik da Jevreji ne mogu postojati samo kao većina drugih", glasio je još jedan komentar.

Screenshot objave s Instagrama
Screenshot objave s Instagrama

Međutim, mnogi drugi su se pitali da li u kontroverznoj objavi zaista postoji antijevrejska retorika.

"Kako je objava Jamieja Foxxa pročitan kao antisemitski?", glasio je još jedan od komentara.

Drugi su pokušavali pojasniti da je "pričao o prijateljima i sljedbenicima koji vas izdaju, a ne o Jevrejima"

"Jamie Foxx je mogao govoriti o prijateljima koji su ga izdali, ali optužba za bogoubistvo je ona koja je dovela do mučenja i progona Jevreja stoljećima i zato je ovaj komentar opasan. Neki od komentara na to su u najmanju ruku odvratni", glasio je još jedan u nizu komentara.

Foxx se odmah izvinio putem Instagrama poručivši da je shvatio da je njegov izbor riječi uvrijedio neke, ali da mu to nikad nije bila namjera.

"Da pojasnimo, izdao me lažni prijatelj i to je ono što sam mislio sa 'oni' i ništa više. U srcu imam samo ljubav prema svima", poručio je.