U otvorenom pismu
88

Holivudske zvijezde se pobunile protiv Izraela i etiketiranja palestinskih organizacija

N. O.
Richard Gere, Susan Sarandon i Mark Ruffalo (Foto: Twitter)
Richard Gere, Susan Sarandon i Mark Ruffalo (Foto: Twitter)
Više od 100 poznatih ličnosti iz Hollywooda potpisalo je otvoreno pismo u kojem kritikuju odluku Izraela da proglasi šest istaknutih palestinskih humanitarnih organizacija terorističkim organizacijama.

Među potpisnicima su holivudske zvijezde Richard Gere, Mark Ruffalo, Claire Foy, Tilda Swinton i Susan Sarandon, reditelj Ken Loach, muzičar Jarvis Cocker, grupa Massive Attack i autori Philip Pullman, Colm Tobin i Irvine Welsh.

U zajedničkom pismu su nedavnu odluku Izraela opisali kao "neviđeni i sveopšti napad na palestinske branitelje ljudskih prava".

U njemu se navodi da ovim potezom "ciljaju na šest najeminentnijih palestinskih organizacija koje se bave ključnim radom u oblasti ljudskih prava i pokrivaju sve aspekte civilnog društva na okupiranoj palestinskoj teritoriji".

Humanitarne organizacije pružaju pravnu pomoć Palestincima i dokumentiraju navodna kršenja ljudskih prava Izraela, Hamasa i Palestinskih vlasti. Oni također promovišu prava žena, poljoprivrednika i djece.

Izrael ih je, međutim, optužio da usmjeravaju humanitarnu pomoć militantima i da su povezani s organizacijom koja ima historiju planiranja i izvođenja napada u Izraelu.

Izraelska vlada je na kritike reagovala uputivši na izjavu tadašnjeg ministarstva odbrane, u kojoj se tvrdi da su humanitarne organizacije koristile "falsifikate i prevaru" da bi dobile sredstva od evropskih zemalja i multinacionalnih organizacija.

U saopćenju se te grupe optužuju da se kriju iza aktivizma za ljudska prava i "da su u praksi 'produžena ruka' Narodnog fronta, čija je glavna aktivnost oslobađanje Palestine i uništenje Izraela".

Odredbe ovlašćuju izraelske vlasti da zatvore kancelarije ovih organizacija, zaplijene njihovu imovinu i uhapse njihovo osoblje na Zapadnoj obali.

Ujedinjene nacije su kritizirale ovaj potez kao "najnoviji korak u dugoj kampanji stigmatizacije ovih i drugih organizacija, narušavajući njihovu sposobnost da rade svoj posao".