Nije u skladu s kulturom
22

Festival u Maleziji prekinut nakon poljupca članova britanskog benda The 1975

L. R.
Screenshot/Twitter
Screenshot/Twitter
Muzički festival u Maleziji otkazan je nakon što je pjevač britanskog benda "The 1975" Matty Healy u petak oštro osudio zakone protiv LGBTQ osoba i poljubio kolegu iz benda na pozornici.

U snimku koji kruži društvenim mrežama, moguće je čuti pjevača Mattyja Healy kako tokom nastupa vrijeđa i psuje organizatore i malezijsku vlast na festivalu Good Vibes, koji se održavao u Kuala Lumpuru.

"Ne vidim smisla pozvati The 1975 u neku zemlju i onda nam govoriti s kim možemo imati seks. Nije pošteno prema vama, jer niste predstavnik svoje vlade. Vi ste mladi ljudi, a siguran sam da su mnogi od vas gej i napredni”, obratio se Healy publici prije nego što mu je prišao basist Ross MacDonald i poljubio ga na pozornici.

Ova situacija potaknula je Ministarstvo komunikacija Malezije da otkaže festival u potpunosti. Inače, istospolni odnosi u ovoj državi su ilegalni i kažnjavaju se novčanom, ali i kaznom zatvora do 20 godina.

Ministar komunikacija Fahmi rekao je da je Malezija predana podršci razvoju kreativnih industrija i slobodi izražavanja, ali i da umjetnici nikada ne trebaju "dirati" u osjetiljive teme zajednice, naručito onim koje se protive tradiciji i vrijednostima kulture.

Ovo nije prvi put da je pjevač grupe The 1975 izazvao kontroverzu. Healy je ranije ove godine izazvao kritike jer je koristio nacistički pozdrav na pozornici tokom pjesme pod nazivom "Love it If We Made It", dok je pjevao tekst koji je kritičan prema reperu Kanyeu Westu.