Sud u Haagu
0

Dodatne mjere sigurnosti za Naomi Campbell

FENA
Naomi Campbell (Foto: AFP)
Naomi Campbell (Foto: AFP)
Fotografima neće biti omogućeno da prate svjedočenje čuvene britanske manekenke Naomi Campbell koja bi u četvrtak pred sudom u Haagu trebalo da svjedoči o "krvavom dijamantu" koji je navodno dobila na poklon od bivšeg predsjednika Liberije Charlesa Taylora 1997. godine, odlučili su u utorak suci u Haagu. Suci Međunarodnog kaznenog suda (ICC) u Haagu također su odlučili da dozvole odvjetniku Naomi Campbell da prisustvuje svjedočenju i intervenira u određenim situacijama.

U odluci ICC-a se navodi da niko neće snimati niti fotografirati Campbell dok je u zgradi suda, kao i kada bude ulazila i izlazila iz nje, prenijele su agencije.

Svjedočenje Campbell će, kao što je i uobičajeno, snimati kamere koje se nalaze u sudnici.

Campbell je trebalo da se 29. jula pojavi u Haagu nakon što ju je Specijalni sud za Sijera Leone pozvao da se pojavi na zahtjev tužiteljstva, ali je njen odvjetnik zatražio odgađanje da bi mogao biti u sudnici kada ona bude svjedočila.

Proces protiv Taylora vodi se od 2008. godine zbog njegove uloge u građanskom ratu u Sijera Leoneu, a optužen je da je naoružavao pobunjenike u zamjenu za "krvave dijamante".

Campbell će svjedočiti o tvrdnjama njenog agenta i glumice Mie Farrow da joj je Taylor poklonio dijamant tokom večere kod bivšeg predsjednika Južnoafričke Republike Nelsona Mandele u septembru 1997. godine.

Ona je dosad odbijala govoriti s tužiteljima o navodnom poklonu, zbog čega je i zatraženo da se pojavi kao svjedok.