Uspjeh bh. umjetnika
354

Danis Tanović: Tri bliska prijatelja iz Sarajeva dobitnici su Pulitzera, Emmyja i Oscara

N. C.
Danis Tanović (Foto: D. S./Klix.ba)
Danis Tanović (Foto: D. S./Klix.ba)
Bosanskohercegovački oskarovac Danis Tanović oglasio se nakon što je njegov prijatelj Samir Fočo ostvario veliki uspjeh dobivši prestižnu nagradu Emmy.

Tanović je na svom Instagram profilu objavio fotografiju na kojoj se nalazi s fotografom Damirom Šagoljom i kompozitorom Samirom Fočom.

"Dobitnici Pulitzera, Emmyja i Oscara. Tri bliska prijatelja iz Sarajeva… Samo pomislim kako je to nevjerovatno… Živjeli!!!", napisao je Tanović.

Šagolj je 2018. godine, kao dio tima Reutersovih fotografa, dobio Pulitzerovu nagradu za fotografiju. Dok je bh. reditelj Tanović dobio Oscara 2002. godine za film "Ničija zemlja".

Podsjećamo, Samir Fočo danas je postao dobitnik prestižne nagrade Emmy za dizajn zvuka u dokumentarnom filmu "Moonage Daydream". Bh. dizajner zvuka osvojio je prestižnu nagradu Emmy u kategoriji Izvanredna montaža zvuka za dokumentarni ili reality program.

"Moonage Daydream" je dokumentarni film o engleskom kantautoru Davidu Bowieu. Film je napisao, režirao, producirao i montirao Brett Morgen, a ostvarenje koristi ranije neobjavljene snimke iz Davidovih ličnih arhiva, uključujući snimke koncerata uživo.