Showbiz
0

Članice Pussy Riota poručile: Nećemo oprostiti Putinovom režimu

Klix.ba
Članice Pussy Riota Nadezhda Tolokonnikova i Maria Alyokhina zatražile su slobodu za Rusiju na koncertu u New Yorku gdje su se susrele sa svojom pristalicom, pop zvijezdom Madonnom.

Tolokonnikova i Alyokhina zatražile su oslobađanje antivladinih zatvorenika na koncertu Amnesty Internationala. Djevojke punk benda najavila je Madonna koja je apelovala za njihovo oslobađanje prošle godine.

"Kada sam otišla u Rusiju i vidjela šta se dešava sa Pussy Riot i njihovim suđenjem, te kakva je situacija sa gay populacijom, shvatila sam koliko sam sretna što živim u zemlji u kojoj mogu reći svoje mišljenje. Znam da Amerika nije savršena, ali mogu iskazati svoje mišljenje. Mogu kritikovati vladu, govoriti protiv religijskih fundamentalista i ne moram se plašiti da ću biti zatvorena", rekla je Madonna.

Tolokonnikova je rekla kako žele Rusiju bez Putina: "Nećemo oprostiti niti zaboraviti šta ovaj režim radi našim sugrađanima, zato zahtijevamo slobodnu Rusiju, Rusiju bez Putina."

Članice Pussy Riota osuđene su 2012. godine za huliganizam motiviran religijskom mržnjom nakon što su upale u najveću moskovsku ortodoksnu katedralu i pjevala pjesmu protiv Vladimira Putina. Nakon skoro dvije godine, Putin im je dozvolio amnestiju u decembru.