Optužena za zlostavljanje
6

Andreja Pejić je bila najtraženiji transrodni model, a skandal joj je zamalo uništio karijeru

I. S.
Foto: Instagram/andrejapejic
Foto: Instagram/andrejapejic
Andreja Pejić, porijeklom iz Tuzle, bila je najtraženija transrodna manekenka, a skandal joj je zamalo uništio karijeru. Od tada se gotovo uopće ne pojavljuje u javnosti.

Rođena je 1991. godine. S porodicom je nakon početka agresije na BiH otišla u izbjeglički kamp u Beograd. Njeni roditelji su se razveli 1996. godine, a onda se s majkom Jadrankom i bratom Igorom preselila u Australiju.

Majka ju je od početka podržavala u odluci da promijeni spol, što je i učinila 2014. godine. Andrejin otac Vlada se vratio u Tuzlu. Priznao je da mu zbog Andreje dobacuju na ulici.

"Šta ću sad, on je moj sin, ne mogu se odreći svog djeteta. Jeste čudan ljudima ovdje. Znate kakav je Balkan. Ne prihvataju takve stvari baš najbolje, ali eto, zato su i otišli u Australiju. Ovdje se ljudi na ulici, dobacuju, znate kakvi su, ali on je htio da se bavi manekenstvom, to je njegova odluka i ja nisam želio da se miješam", rekao je.

Ova manekenka imala je priliku raditi s najpoznatijim modnim dizajnerima, među kojima su Jean Paul Gaultier i Marc Jacobs. Jedna od njenih najboljih prijateljica ju je 2020. godine optužila za seksualno zlostavljanje.

"Ono što se dogodilo neki dan, mislila sam da u svom životu neću doživjeti. Optužena sam da sam seksualno zlostavljala jednu ženu. U bilo kojoj drugoj situaciji, bilo kojeg drugog dana, smijala bih se ovoj blesavoj, čudnoj šali. Međutim, živimo u društvu u kojem svako svakoga može ocrniti i preko medija ga optužiti za uznemiravanje, uništiti mu život i karijeru, što, priznat ćete, već nije za šalu. Svi koji me poznaju, znaju da se predstavljam kao heteroseksualna žena", napisala je Andreja.

Dodala je da je pripadnice ljepšeg spola nikada nisu privlačile i da nikada u tom smislu nije imala želju da eksperimentiše.

"Da je situacija bila drugačija, ne bih operacijom promenila spol niti bih uzimala hormone koji su moj libido smanjili ispod prosjeka obične žene", navela je i dodala da je ženu koja ju je optužila za seksualno zlostavljanje smatrala sestrom.

Nakon ovog skandala rijetko se pojavljuje na modnim pistama, a strani mediji su pisali da je gotovo prestala dobijat ponude za saradnje. Ipak, prošle godine okušala se u glumačkim vodama. U filmu "Daliland" rediteljice Mary Harron glumila je Amandu Lear. Ovog februara je snimila reklamu za Calvin Klein.