Program pomoći građanima
83

Amira Medunjanin usred afere društveno poticane stanogradnje u Hrvatskoj, odustala od konkursa

N. O.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Posljednja epizoda emisije "Provjereno" na Novoj TV istraživala je temu POS stanova - odnosno Programa društveno poticane stanogradnje, a zanimljivo je da se na spisku prijavljenih za rješavanje stambenog pitanja našla i bh. pjevačica Amira Medunjanin.

Ekipa emisije je stigla u Umag kako bi provjerili navode o malverzacijama vezano za POS liste, a sam gradonačelnik grada je pobjegao od njih.

Program društveno poticane stanogradnje trebao bi mladim ljudima omogućiti rješavanje stambenog pitanja, ali u Umagu se njime, čini se, koriste i oni koji već imaju nekretnine.

Novinari "Provjerenog" htjeli su provjeriti kriterije za dobivanje društveno poticajnih stanova čija je cijena 1300 eura po metru kvadratnom, dok se tržišne cijene u Umagu kreću po 4 i više hiljada eura.

"Jedna od onih koja se našla na listi je i pjevačica Amira Medunjanin koja je ostvarila pravo na POS-ov stan od 67 metara kvadratnih, čija cijena iznosi 87 hiljada eura. Pravo je ostvarila time što je već neko vrijeme prijavljena u Umagu", naveli su u emisiji.

Stan u kojem navodno stanuje je dvosoban, veličine je 49 kvadratnih metara, u vlasništvu roditelja Slaviše Šmalca, umaškog Pročelnika za opću upravu i društvene djelatnosti, koji također žive u tom stanu.

Ekipa je nije zatekla u stanu, a komšinica je u emisiji tvrdila da ju nikada nije vidjela u blizini. Pjevačica se na kraju oglasila o cijelom slučaju te je za Novu TV kazala kako je odustala od konkursa.

"Nisam iskreno znala sve te detalje. Prvo, nisam znala da je to ta cijena kvadrata. Prijavila sam se pa ako prođem – prođem. S obzirom da me se proziva da na taj način nekog ugrožavam, ja sam se povukla", rekla je Medunjanin.