magazin
25

Saudijke traže veću slobodu od svojih muških staratelja

Klix.ba
"Ja sam mrtva duša u živom tijelu i nadam se kako se isto neće dogoditi mojoj mlađoj sestri", započinje razgovor za CNN anonimna Saudijka. Ona je dio rastućeg broja Saudijskih žena koje, koristeći društvene mreže, pokušavaju da se odupru represivnom sistemu koji muškarci u ovoj zemlji provode nad njima.

U Saudijskoj Arabiji svaka žena ima staratelja, odnosno čuvara, bio to otac, brat, muž ili čak i sin, koji donose čitav niz odluka u ime žene.

Nakon razgovora sa desetinama žena u Saudijskoj Arabiji, grupa za zaštitu ljudskih prava zaključila je kako je gorući problem ove zemlje upravo pitanje poštivanja ljudskih, odnosno preciznije, prava žena.

U njihovom izvještaju stoje navodi žena u kojima govore kako za svaki pokret moraju tražiti dozvolu od muškog staratelja; kako bi putovale, udale se, radile ili posjetile doktora. Ovaj izvještaj pokrenuo je kampanju na društvenim mrežama "Stanimo u kraj muškom starateljstvu zajedno".

Do ovog mjeseca u kampanju su se uključile mnoge Saudijke, rizikujući tako gnjev svojih staratelja, pa čak i gonjenje.

Na društvenim mrežama se pojavio veliki broj selfija Saudijki kako drže poruke: "Ropstvo dolazi u raznim oblicima, a muško starateljstvo je jedan od njih" i "Ja sam zatočenica, a moj jedini zločin je što sam Saudijka".

Glavni muftija Saudijske Arabije nazvao je kampanju strateškim oružjem protiv zemlje i muslimana te dodao kako je starateljstvo muškaraca nad ženama nešto što se neće promijeniti niti ukinuti.

"Žene su ovdje zatočene, ne mogu uraditi ništa. Sve zavisi od staratelja. Ako ste sretne, možda vam vaš staratelj dopusti da pronađete posao ili da studirate, ali većinom će vam braniti", nastavlja anonimna žena.

Bez obzira na socio-ekonomski status, žena je u rukama staratelja manjina koja nema pravo na samostalno donošenje odluka.

Pomoći nema. Neke žene su pokušavale sa podnošenjem prijava policiji, ali bi u većini slučajeva bile vraćene kućama.

Jedna druga žena koja je razgovarala sa CNN-om kazala je kako je studirala u inostranstvu neko vrijeme, a prilikom jednog posjeta domu, staratelji su joj saopćili kako neće moći nastaviti sa studijima.

"Oduzeli su mi pasoš i sve druge dokumente", rekla je.

Salma je žena koja je uspjela pobjeći, nalazi se u inostranstvu te traži azil. Kaže kako se boji povratka kući.

"Niko vas tamo ne shvata ozbiljno niti vas se uopće pita za nešto ukoliko niste muškarac. Nisam mogla uraditi ništa bez očeve dozvole. Apsolutno ništa. Sistem je na njegovoj strani. Htjela sam svirati klavir i jahati konja, ali mi nije bilo dozvoljeno. To su aktivnosti koje prkose našoj tradiciji", kaže Salma.

Salma je prilikom posjete Saudijskoj ambasadi u zemlji u kojoj se trenutno nalazi saznala kako ne može produžiti datum važenja pasoša bez očeve dozvole, iako je punoljetna.

Myriam je u razgovoru otkrila i drugu stranu. Njen otac i staratelj dopušta joj da studira te se protivi sistemu starateljstva.

"On smatra kako je starateljstvo problem te se trudi da mi ne učini nepravdu samo zato što sam žensko", rekla je Myriam.

Njen otac, međutim, ne izražava svoje mišljenje slobodno, zbog straha.

Saudijska Arabija je u proteklih nekoliko godina prešla veoma malo dječijih koraka kako bi izmijenila postojeći sistem. Prošle godine je ženama prvi put bilo dopušteno da glasaju na izborima.

Neki ljudi govore kako je sve to velika laž te kako zemlja samo za međunarodnu javnost govori o uvođenju promjena.