magazin
63

"Problem u raju": Naučnici na Antarktiku se opijaju i tuku

Klix.ba
Naučnici na Antarktiku počeli su konzumirati alkohol u ogromnim količinama te su se počeli ponašati nepredvidljivo što vodi ka tučama, nepristojnim uvredama, a uposlenici dolaze i na posao pijani.

Fondacija National Science će uvesti testiranje na alkohol kako bi primorala uposlenike da prestanu piti. Problem predstavlja i sukob kultura radnika koji su na ugovoru i naučnika, što kulminira nakon opijanja, prenosi Wired.

"Postoji velika kulturna podijeljenost na Antarktiku", rekao Phillip Broughton koji je radio kao tehničar na Južnom polu 2003. godine.

McMurdo stanica
McMurdo stanica

Naučnici i radnici jedu, piju i druže se odvojeno. Kada je Broughton radio kao tehničar, služio je piće objema grupama jer je radio i kao barmen.

"Naučnici imaju licencu za ubistva. Veoma je malo slučajnosti u tamošnjim dešavanjima", rekao je.

Revizori koji su došli da ispitaju dešavanja na Južnom polu, otkrili su kako je jedan od istraživača imao vlastito pivo koje je proizvodio u laboratoriji što je zabranjeno i ilegalno. Istraživač je poslan kući, ali nije ostao bez posla.

Fondacija National Science objavila je kako želi smanjiti probleme koji su povezani s alkoholom, za koje tvrde da nisu u velikoj mjeri zastupljeni, te su istakli kako situacija nije toliko zabrinjavajuća kao što se navodi u izvještajima.

Naselje u kojem žive američki radnici
Naselje u kojem žive američki radnici

Problem Antarktika je što na njemu nema sudova niti jako prisustvo zakona, čega su svi prisutni svjesni. Također, SAD imaju svoju bazu tamo, ali Antarktik nije dio njihove teritorije.

U američkoj bazi McMurdo živi 1.000 ljudi tokom ljetne sezone.