Podnesena prijava
44

Privedena grupa autora iz AMUS-a zbog falsifikovanja pečata

Dž. L.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Grupa autora iz Asocijacije kompozitora muzičkih stvaralaca (AMUS) Bosne i Hercegovine privedena je zbog sumnje na falsifikovanje pečata.
Kako saznajemo od predsjednika Upravnog odbora AMUS-a Davora Sučića, prije 15-ak dana privedeno je desetak osoba na informativni razgovor.

"Riječ je o autorima koji su falsifikovali pečat i zbog kojih AMUS nije radio 15 dana. Sve je to rađeno da bi se sabotirala isplata autorima. Ali evo, to im nije pošlo za rukom. Reakcija vlasti bila je pravovremena", rekao nam je Sučić.

On dodaje kako će već od sutra krenuti isplata tantijema autorima, a koja je bila obustavljena zbog pokretanja postupka protiv autora koji su falsifikovali pečat.

Informaciju o privođenju autora AMUS-a potvrdio nam je i Almas Smajlović, član Nadzornog odbora AMUS-a.

"Poznajem neke od tih osoba, ali njihova imena će izaći na vidjelio. To su ljudi koji su se odranije predstavljali kao paralelna uprava AMUS-a", otkrio nam je Smajlović.

Podsjećamo, Upravni odbor AMUS-a ranije je članovima uputio informaciju u kojoj je skrenuo pažnju na enormne neregularnosti u pogledu emitovanih djela u programima određenih emitera.

U dokumentu koji su primili članovi AMUS-a navodi se kako su se određeni autori po visini ostvarenih tantijema pomjerili i za stotinu mjesta naprijed.

Sučić je ranije upozoravao kako je AMUS postao taoc manjeg broja autora čije mišljenje je suprotno zakonu, ciljevima i interesima ove Asocijacije.