Oaza dječije mašte
8

Park "Plavi cvijet" već sedam godina simbol prijateljstva Goražda i španske Donostije

Piše: E. A.
Foto: Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Grad Goražde i nema mnogo parkova za djecu ali ima park "Plavi cvijet" koji je po svom karakteru, sadržaju i uređenosti jedinstven. Omiljeno je okupljalište najmlađih, mjesto u kojem borave "od jutra do mraka" i učestvuju u različitim aktivnostima koje nudi park.

Proslavili su i sedmi rođendan parka pa je u mini teatru koji je sastavi dio Plavog cvijeta priređena rođendanska proslava.

Dječiji park ima svoju priču. Plavi cvijet djeci Goražda poklonila je humanitarna organizacija "SOS Balkanes" iz Španije u znak prijateljestva između gradova Donostije i Goražda, i na određen način je zaostavštvina Irene Kormezana, prijateljice grada Goražda. Atraktivan je i posjeduje bezbroj sadržaja, rekvizita za igru, bosansku kućicu, labirint i teatar a osoblje parka brine se i o ukrasnom drveću i biljkama koje krase ovaj posebno uređen prostor.

Briga o parku je pripala Javnoj ustanovi za predškolski odgoj i obrazovanje "Sunce".

"Svakodnevno se u Plavom cvijetu okupljaju djeca koja učestvuju u edukativnim, rekreativnim, interaktivnim, likovnim radionicama kako bi boravak djece ovdje bio sadržajniji. U aktivnosti su, uz djecu, uključeni i roditelji kroz individualne i grupne kontakte i edukacije. Naš je cilj da djeca imaju sretno djetinjstvo, ispunjeno igrom, pjesmom, obrazovanjem, osmjesima", kaže Lejla Medošević, koodinatorica parka.

Učesnici svečanosti, među kojima je bila i načelnica Opštine Novo Goražde Mila Petković položili su cvijeće na spomen ploču koja u Plavom cvijetu svjedoči o ratnim stradanjima djece Goražda.