Muzika
0

Zvijezde jazza nastupaju na 9. Jazz Festu

Sarajevo-x.com
Na 9. Jazz Festu koji se održava 1. do 6. novembra u Sarajevu nastupit će između ostalih i Jack de Johnette.

O Jacku de Johnetteu je proteklih decenija rečeno gotovo sve. Iako je ovaj, danas po mnogim muzičkim kritičarima, jedan od najcjenjenijih živih bubnjara, u početku inspiraciju nalazio isključivo u jazzu, njegovo umijeće poprimilo je i utjecaje koji su izvan jazza. "Kao dijete slušao sam sve vrste muzike i nikad je nisam razvrstavao u kategorije, a to uvjerenje i osjećaj sam zadržao i danas uprkos savremenom trendu klasificiranja i ljudi i muzike", kaže De Johnette koji je prije trideset godina svoj rad opisao kao "mnogostranu muziku".

U svojim prvim godinama na čikaškoj muzičkoj sceni, De Johnette je vodio bendove i bio podjednako tražen i kao pijanista i kao bubnjar. Međunarodno priznanje je došlo s angažmanom u kvartetu Charlesa Lloyda, grupi koja je skrenula pažnju publike na Keitha Jarretta, a također je i jedna od prvih jazz grupa koja je privukla pažnju šire publike.

Grupi Milesa Davisa sa kojom je snimio nekoliko vrlo značajnih albuma, De Johnette se priključio 1968. godine. Nedugo nakon njega u grupu dolazi i Keith Jarrett sa kojim je snimio njihov prvi zajednički album "Rutya and Daitya" 1971. godine. Značajan doprinos razvoju jazza dao je kao lider bendova: Directions, New Directions i Special Edition. Uporedo sa vođenjem različitih projekata, već dvadeset godina je član popularnog trija sa Keithom Jarrettom i Garyjem Peacockom. Čuveni su i njegovi projekti "Parallel Realities", sa Herbiejem Hancockom i Patom Methenyjem, te "Music for the Fifth World" inspirisan Jackovim istraživanjima sa starim domorocem plemena Seneka po imenu Twylah Nitsch.

Dobitnik je brojnih nagrada, a njegovi su albumi proglašavani albumima godine i po ocjeni kritike i po izboru publike. Spomenut ćemo samo "Album, Album", "Special Edition", te "Audio-Visual Scapes". Tu je i opsežna lista nagrada za najboljeg bubnjara tokom 14 godina Downbeatovih glasanja, NY Jazz nagrade i brojna međunarodna priznanja.