Objavljena 1984.
101

Znate li ko je napisao "Neću, neću dijamante"? Prvobitno je imala melodiju sevdalinke

I. S.
Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
Halid Bešlić je pjesmu "Neću, neću dijamante" objavio 1984. godine na albumu "Dijamanti...". Gotovo da nijedno veselje ne može proći bez nje. Znate li ko ju je napisao?

Naime, Nazif Gljiva, iz čijeg su pera nastali brojni hitovi, autor je većine pjesama s početka karijere Halida Bešlića pa je tako napisao i "Neću, neću dijamante".

"Gljiva mi je donio tekst i pročitao sam ga naglas. Ima epiku u sebi. Rekao sam Gljivi: 'Taj tekst ostaje.' Bio mi je tri mjeseca u džepu i čitao sam ga raji koja je bila oduševljena, a tada smo spremali album. Pravili smo probne snimke i kada smo došli do kraja, sugerisao sam Gljivi da i tu pjesmu ubacimo u album", rekao je Halid jednom prilikom, a prenosi Asocijacija kompozitora - muzičkih stvaralaca AMUS.

Halid je dalje otkrio kako je "Neću, neću dijamante" prvobitno imala melodiju sevdalinke, što mu se nije svidjelo pa se Nazif malo naljutio na njega.

"Onda sam predložio drugi ritam za tu pjesmu. Kada smo probali sa tim drugim ritmom, Gljiva je bio oduševljen. On gleda u mene, ne može sebi da dođe", dodao je.

Na albumu "Dijamanti...", koji je objavila diskografska kuća Diskoton, našle su se i pjesme "Snjegovi hladni dolaze", "Budi, budi uvijek srećna", "Tri ruže", "Imala je plavu kosu", "Zagrli me nježno", "Gitara u noći" i "Što je tužna breza ta".