13. Nota
23

Završni nastup koncertnog programa 13. BIMF 2017 ovog vikenda u BKC-u

Klix.ba
U hotelu Courtyard by Marriott Sarajevo, u sali "Bolero" nazvanoj po muzici koja je zauvijek obilježila olimpijski duh Sarajeva i radost 1984. godine, održana je konfencija za medije na kojoj je predstavljen završni nastup koncertnog programa 13. BIMF 2017: 13. Nota.

Završni nastup koncertnog programa 13. BIMF 2017, 13ta Nota, bit će održan 9. i 10. decembra u koncertnoj dvorani Bosanskog kulturnog centra Sarajevo.

"Moje ime je Irena Orozović i dolazim ispred Javne ustanove Centar za kulturu Kantona Sarajevo. Novi menadžment JUCKS sa direktorom Edinom Urjanom Kukavicom od samih početaka radi na planiranju i uspješnoj realizaciji projekata i programa različitih kulturnih sadržaja čemu ste u prethodnom periodu mogli da svjedočite. Jedan od narednih projekata je Internacionalni muzički festival 'Bosna', koji je od velikog značaja kako za grad Sarajevo, tako i za cijelu BiH i zadovoljstvo nam je što smo partneri na realizaciji ovogodišnjeg 13.izdanja festivala. Ovom prilikom upućujemo čestitke timu festivala i nadamo se daljnjoj saradnji na realizaciji budućih BIMF-ova. Ovogodišnji dvodnevni sadržaj BIMF-a bit će realizovan u velikoj koncertnoj dvorani Bosanskog kulturnog centra, a svi ljubitelji klasične muzike imat će priliku uživati u izvrsnim koncertima. 9. decembra s početkom u 20 sati nastupit će ansambl Simply Brass, kvintet iz Zagreba, a 10. decembra s početkom u 20 sati građani Sarajeva imat će priliku uživati u pijanističkom koncertu Maria Matsiievska, dobitnice prve nagrade na svjetskom Horowitz takmičenju za klavir. Ono što je bitno istaći je da je manifestacija BIMF poklon građanima grada Sarajeva i da je ulaz na koncerte slobodan", rekla je Irena Orozović iz Javne ustanove Centar za kulturu Kantona Sarajevo.

Zemira Masleša je ispred 13. BIMF 2017 naglasila da svoj 13. rođendan proslavljaju pod svojim novim krovom sa JU Centar za kulturu. Najavila je fenomenalnu završnicu koncertnog programa te nastup Simply Brass (Zagreb, Republika Hrvatska) i Maria Matsiievska (Kiev, Ukrajina), ali i specijalni program nazvan "Buđenje" koji je poklon cijelom svijetu, a najviše građanima Sarajeva, kojim 13.BIMF ulazi u historiju muzike i zauvijek ostavlja svoj original i neizbrisiv pečat na jednu sredinu, a samim tim i Partneri 13.BIMF-a te grad Sarajevo.

"Naime, sa krova Courtyard by Marriott Sarajevo 13ta Nota se slavi jutarnjim originalnim koncertom-buđenjem u izvedbi Simply Brass koji će premijerno otsvirati autorsko djelo Zemire i Zumreta Masleša. Na ovaj način, 13.BIMF i Courtyard by Marriott Sarajevo poklanjaju svim građanima Sarajeva muziku koja unosi radost u naše živote, a ovim koncertom na svom krovu, Courtyard by Marriott Sarajevo postaje originalna koncertna muzička pozornica a čitavo Sarajevo originalna koncertna dvorana. Kroz ovaj unikatni koncert,

Courtyard by Marriott Sarajevo i 13. BIMF slave olimpijski duh Sarajeva i novu kompoziciju 'Buđenje' koja baš kao i Ravelov 'Bolero' zauvijek u Sarajevu ostavlja neizbrisiv muzički trag", rekla je Zemira.

Naglasila je da je BIMF rođen u Las Vegasu i da je već 13 godina poklon građanima Sarajeva.

"Kao i Elvis, BIMF je festival čiji trag svi prate, a ovog vikenda BIMF 'Elvis' stupa na scenu i 'koncert konačno počinje' na radost svih. 13.BIMF se zahvalio svim svojim partnerima te pozvao sve građane Sarajeva da se pridruže u velikoj proslavi 13te Note i ulasku u novu muzičku oktavu koja donosi samo radosne melodije, čak i kad su napisane u molskom tonalitetu! Sretan nam svima 13ta Nota i neka bude najradosnija dosad", rekla je.

  1. BIMF 2017 je realizovan uz podršku BIMF Partnera: JU Centar za kulturu, Courtyard by Marriott Sarajevo, Horowitz Foundation, Općina Stari Grad, Ministarstvo za kulturu i sport Kantona Sarajevo, Antena Sarajevo, Gracija, Klix.ba, te ogromne ljubavi s kojom je BIMF rođen, rađen i opstao već 13 godina.