Muzika
297

Zabranjeno pušenje oduševilo Beč: Trosatni spektakl za pomoć bh. i sirijskoj djeci

Klix.ba
(Foto: Vedran Pilipović)
Udruženje građana Futurebag - Torba za budućnost je ove subote organizovalo humanitarni koncert slavne rock grupe Zabranjeno pušenje u glavnom gradu Austrije.

Uz stare i nove hitove benda na čelu sa legendarnim Sejom Sexonom, bečka je publika uživala u čak trosatnom muzičkom programu koji je upriličen u dvorani Simm City.

Odličan koncert propraćen je uz kolektivno pjevanje poznatih pjesama kao što su "Balada o Pišonji i Žugi", "Zenica Blues", "Ibro Dirka naš" i mnogih drugih. Sejo i ostali članovi Pušenja su bis prilagodili raspoloženoj publici te je sam on trajao ukupno 45 minuta i završen je još jednom legendarnom pjesmom, "Fildžan viška" sa istoimenog albuma iz 1997. godine.

Fantastičnu atmosferu koja je vladala koncertom dodatno je podigla činjenica da je, pored toga što će doprinos od prodaje ulaznica biti korišten za nabavku školske opreme djeci u Bosni i Hercegovini, kao što je to uvijek na manifestacijama udruženja, u donatorskoj kutiji na koncertu prikupljeno 1.350 eura za izbjegličku djecu iz Sirije koja su smještena u Austriji.

"Jako nam je drago što se publika odazvala pored samog koncerta i na ovu akciju i da smo u mogućnosti doprinijeti u našoj primarnoj oblasti rada, edukaciji, i djeci iz Sirije koja su u bijegu od rata propatila mnoge tegobe. Mnogi od posjetioca su i sami bili u sličnoj situaciji u 90-im godinama te je odaziv bio stvarno jako impresivan. Želimo da se zahvalimo svima koji su došli na koncert i podržali samim tim rad našeg udruženja", izjavio je predsjednik UG Futurebag Kemal Smajić.

Sejo Sexon je kazao da im je velika je čast što su već drugi put gosti ovog udruženja i čiji rad za djecu u Bosni i Hercegovini veoma cijene.

"Bečka publika se pokazala kondiciono jako spremna te je za nas kao muzičare bilo veoma lako da produžimo svirku. Bilo je zaista lijepo svirati u Beču i već se sada radujemo ponovnom dolasku", dodao je Sexon.

Futurebag je u ovoj godini u 167 osnovnih i područnih škola uručio ukupno 3.100 školskih paketa širom Bosne i Hercegovine poklonivši pri tome svakom od obuhvaćenih prvačića ergonomsku školsku torbu, sveske, bojice, slatkiše i tzv. Knjigometar koji se sastoji od 11 naslova svjetske dječije literature. Samim tim je udruženje do sada usrećilo već preko 13.000 mališana od osnivanja Futurebaga u 2011. godini.

Prije početka koncerta prikazan je 15-minuti film koji se sastojao od fotografija dječaka i djevojčica koji su na početku ove školske godine bili darivani školskim priborom. Poslije toga je predsjedniku udruženja od Alise Kapić uručen donatorski ček u iznosu od 2.000 eura za podršku ove plemenite akcije u ime kompanije Regus, vodećeg svjetskog pružatelja fleksibilnog radnog prostora.

Rođena Sarajka je naglasila da je za Regus, čija je ona predsjednica u Austriji, "veoma bitno biti angažovan i pokazati socijalnu odgovornost, te da udruženje Futurebag impresivno pokazuje da je uz trud i transparentni rad moguće pružiti vitalnu pomoć onima koji su socijalno ugroženi".

Volonteri ove organizacije pripremaju već i sljedeću manifestaciju koja će se održati 21.11.2015. u Beču kada će ugostiti sjajnu Amiru Medunjanin, također u dvorani Simm City.