Muzika
10

Vrijedne uspomene: Prije 16 godina U2 je napunio Koševo

Klix.ba
Bono 1997. (Foto: Arhiv/AFP)
Bono 1997. (Foto: Arhiv/AFP)
Dvadeset trećeg septembra 1997. i nikad više, na stadionu Koševo u Sarajevu koncert je održala slavna irska grupa U2.

Bilo je to prije 16 godina, nakon što je u BiH završen krvavi rat, koji je unazadio zemlju, ali nije ubio duh njenih stanovnika.

U vrijeme prije nego što su na male ekrane i u dvorane uplovili kič i šund, došle su svjetske zvijezde, donijele tone opreme i priredile muzički spektakl kakav se dugo pamti.

Koncert Bona, Adama, Larryja i Edgea bio je dio turneje PopMart, a okupio je nevjerovatnih 45.000 ljudi.

"Nestaje mi glasa, ali vaši glasovi su jaki. Vi me nosite kao što ste nosili jedni druge u ovim sedmicama, mjesecima i godinama. Pjevajte sa mnom ovu pjesmu", rekao je u jednom trenutku Bono i zapjevao 'I still haven't found what I'm looking for'".

Izveo je te večeri i "Pop Muzik", "Mofo", "I will follow", "Even better than the real thing", "I will follow", "Until the end of the world", "New year's day", "Pride (In the name of love)", "All I want is you", "Staring at the sun", "With or without you", "One", a posebno oduševljenje izazvala je "Miss Sarajevo", koju U2 u originalu izvodi s Lucianom Pavarrotijem.

"Miss Sarajevo" je, kako je rekao Bono, njegova najdraža pjesma, posvećena preživljavanju u ratu. Bono je bio gost i Sarajevo Film Festivala, te je simbolično dobio pasoš naše zemlje.

Larry Mullen je poslije koncerta u Sarajevu izjavio da je on vrijedio svih 20 godina koliko nastupa.