Scena NPS-a
948

Više od 200 djece pjevalo u Sarajevu na godišnjem Superar koncertu

Klix.ba
Više od 200 djece učestvovalo je na Superar godišnjem koncertu koji je održan na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo.

Ovim koncertom krunisan je trodnevni događaj koji nosi snažnu i inspirativnu poruku "Muzikom do pozitivnih promjena u društvu".

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Ambasadorica Austrije Ulrike Hartmann na početku ove manifestacije poželjela je na bosanskom jeziku dobrodošlicu gostima.

"Vrlo sam ponosna što Austrijska ambasada ima priliku da učestvuje u ovom divnom projektu. Superar već godinama radi odličan posao", kazala je ona.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Klaudija Bilić-Selmanović, direktorica Superara BiH, rekla je da se radi o rezultatima predanog rrada i dvoipogodišnjih aktivnosti.

"Počeli smo impresionirani idejom Superara i prožeti entuzijazmom univerzalnosti i spajanja, dosta skromno. Naš hor je 2017. brojao tek 40-ak djece iz partnerske škole "Kovačići" na Grbavici. Danas dvije godine kasnije prisutni smo na četiri lokacije, tri osnovne škole i u SOS Dječijem selu a imamo hor koji danas okuplja više od 200 djece i svakodnevno rastemo. Put nije bio jednostavan i bio je prepun nejasnoća i određenih predrasuda jer smo se pojavili praktično niotkuda i ponudili smo kvalietan i besplatan muzički program pod devizom da je svako dijete talentovano i da svako dijete može pjevati", kazala je Bilić-Selmanović.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Inače, na godišnjem Superar koncertu je učestvovalo 120 učenika iz više sarajevskih osnovnih škola koji čine Superar hor u Bosni i Hercegovini, a gostovali su i svjetski poznati dirigenti. Osim njih, na sceni su bili i Sarajevo Drum Orchestra, ženski hor Chorus Cadenza, Mladen Pozajić i Srednja muzička škola Sarajevo te dirigenti Ljubiša Jovanović iz Srbije i Alma Karić iz Bosne i Hercegovine.

Koncert je održan uz podršku Dječije filharmonije iz Srbije i gostovanje svjetski poznatih dirigenata Geralda Wirtha, predsjednika Hora bečkih dječaka, i Andyja Icochee Icochee, muzičkog direktora Superara Austrije.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Godišnjem koncertu Superar hora i gostiju prethodili su muzička radionica koja je u utorak, 11. juna, održana u saradnji s Muzičkom akademijom i časovi plesa namjenjeni plesnim pedagozima i koreografima.

Superar je visokokvalitetan muzički program koji su u Beču osmislile institucije Caritas Beč, Hor bečkih dječaka te Wiener Konzerthaus. Superar u Bosni i Hercegovini s radom je počeo 2016. godine kako bi djeci i mladima pružio priliku da ojačaju samopouzdanje i razviju kreativnost kroz poseban muzički program koji su kreirali renomirani umjetnici s ciljem pozitivnog razvoja ličnosti.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Program se bazira na pružanju jednakih mogućnosti za svako dijete, poticanju socijalne uključenosti ranjivih društvenih grupa, poboljšanju kvaliteta obrazovanja širom zemlje te razvoju vještina kod djece i mladih u Bosni i Hercegovini koje vode ka pomirenju i osiguravaju mir.

Superar u BiH nudi horsko pjevanje, potpuno besplatno i direktno uključeno u obrazovni sistem, bez selekcije i segregacije. Prioritet programa su djeca i mladi koji ne mogu imati pristup kvalitetnom muzičkom obrazovanju, djeca koja su na određene načine odbačena od sredine –djeca s poteškoćama u razvoju, kao i djeca različite socijalne, društvene, etničke te vjerske pripadnosti.