Muzika
30

Veliki koncert Rock škole Mostar

Klix.ba
Danas se obilježava svjetski dan muzike, a Rock škola Mostar se pridružuje ovoj planetarnoj proslavi velikim koncertom kojim ujedno obilježava i završetak sada već četvrte Rock školske godine.

Koncert će se održati u OKC Abrašević sa početkom u 20 sati, a na koncertu će se predstaviti čak deset bendova. Pored pet najboljih Session bendova iz 2015/2016 programske godine, predstavljamo i nekoliko formacija nastalih u Rock školi i prijatelje škole: Catarza, Getrou, Jufkamental, te Rock School Blues Band. Kao gost večeri, sa prezentacijom svog novog albuma "U nebogled", nastupit će sjajni bend Tattoo.

Ovim velikim koncertom zatvara se još jedno veoma radno Rock poglavlje.

Naime, u protekloj godini Rock škola je održala 2.840 školskih sati nastave za instrumente bubnjevi, bass gitara, gitara, klavijature, saksofon i vokal, te još 880 sati band coach programa u kojem polaznici škole stiču iskustvo svirajući sa bendom. Pored ovoga, u prostorijama Rock škole održano je preko 3.000 vježbenih sati i proba muzičara i bendova koji koriste infrastrukturu Rock Škole Mostar. To je 7.000 sati svirke u 2015/2016. Rock školskoj godini koja je servisirala preko 200 direktnih korisnika. Rezultati nastavnog programa prezentirani su kroz 5 programskih (tematskih) koncerata, a organiziran je i veliki koncert na Kantarevcu na kojem gostovala Dubioza Kolektiv, a koji je rezultirao pokretanjem vlastitog studija za snimanje – DK studio Rock škole Mostar.

Nadalje, škola je uzela učešće na dvije međunarodne razmjene (Slovenija i Austrija), organizirala ljetni kamp za 40 mladih muzičara iz četiri bosanskohercegovačka grada, te koncertno prezentirala svoj rad na mnogobrojnim manifestacijama. Nastup Rock School Blues Banda na 13. Mostar Blues & Rock Festivalu rezultirao je pozivom za nastup na norveški Blues festivalu, te dokumentarcem o bendu i Rock školi u produkciji BHT-a.

I ove godine Rock škola organizira ljetni muzički kamp, a uz podršku Američke ambasade u Sarajevu. Riječ je o velikom muzičkom projektu koji će okupiti 50 mladih muzičara iz 11 bh. gradova. U prvoj fazi projekta održano je 10 promotivnih koncerata širom BiH koji su predstavili projekat mladim muzičarima i pozvali ih da se prijave za učešće i pridruže mostarskim muzičarima na ovom zajedničkom projektu. Mladi autori će nakon ljetnog kampa svoj autorski rad prezentirati kroz koncerte u Sarajevu i Mostaru, dok će u periodu jeseni i zime svoje pjesme snimiti u DK studiju Rock škole u Mostaru koje će biti objavljene i na DVD kompilaciji.

Rock škola Mostar je do sada isključivo funkcionisala zahvaljujući podršci stranih donatora, prvenstveno Ambasade Kraljevine Norveške u BiH i simboličnoj participaciji polaznika škole. Simbolična je bila i podrška kroz državne fondove, što će se, nadamo se, promijeniti.

"Pozivamo vas da večeras zajedno sa nama proslavite Svjetski dan muzike i svojim prisustvom podržite mlade i talentirane polaznike i prijatelje Rock škole Mostar. Ulaz je besplatan", saopšteno je iz Rock škole Mostar.

Koncert je podržao OSCE.

Za više informacija o Mostar Rock School posjetite www.mostarrockschool.org.