Muzika
0

Večeras Paco de Lucia u sarajevskoj "Zetri"

FENA
U okviru "Prvog internacionalnog muzičkog Zetra festivala", nakon uspješnih nastupa Maksima Mrvice 10. juna i predstave "Labudovo jezero" 17. juna, slijedi večeras i premijerno gostovanje najpoznatijeg gitariste flamenca Paco De Lucie u sarajevskoj Zetri.

Ovaj virtuozni gitarist već decenijama oduševljava svojim izvođačkim umijećem. Nastupao je s najpoznatijim gitar velikanima.

Njegov otac Antonio i brat Ramon su ga naučili svirati prve taktove na gitari kada je njemu bilo samo pet godina. Njegovi mentori bili su Nino Ricardo, Miguel Borrull, Mario Escudero and Sabicas, ali najbitnija figura među njima je njegov otac Antonio Sanchez.

Kada se njegova porodica preselila u Madrid, Paco se pridružuje družini José Greco sa kojom, kao gitarist, odlazi na prvu inozemnu turneju 1963. godine. U New Yorku stupa u kontakt sa Sabicasom i Mariom Escuderom, ali unatoč tome, on se smatra polaznikom škole gitare Nina Ricarda.

Paco 1967. godine odlazi na turneju s Festivalom Flamenco Gitano i to je ujedno i godina kada snima prvi solo album "La fabulosa guitarra de Paco de Lucia" gdje se može uočiti uticaj Nina Ricarda, Sabicasa i Maria Escudera. Godine1968. upoznaje Camarona de la Isla s kojim snima 10 ploča i s kojim sarađuje sve do njegove smrti u julu 1992. godine.

On 1969. snima album Fantasia Flamenca koji, na neki način, definira njegov stil. U to doba Paco puni 22 godine kada i nastupa period njegove slave koji se ogleda u velikim gitarskim recitalima koje je izvodio u Palau de La Musica u Barceloni (1970.) i u Teatru Real u Madridu (1975.). Četiri godine poslije on snima i Fuente y Caudal s velikim hitom "Entre dos Aguas" s kojim je ostvario svjetsku slavu.

U narednom periodu, Paco osniva sekstet s kojim priređuje nekoliko koncerata širom svijeta, a 1984. godine snimili su live album nazvan "Live One Summer Night".

Najpoznatiji gitarist Flamenca današnjice i danas djeluje i priređuje nezaboravne momente publici širom svijeta te i večeras u Zetri možemo očekivati jedinstven muzički događaj.