Isplata tantijema
58

UO AMUS-a utvrdio neregularnosti: Pojedini autori zaradili više od Bregovića i Merlina zajedno

Piše: Dž. L.
Upravni odbor AMUS-a (Foto: H. M./Klix.ba)
Upravni odbor AMUS-a (Foto: H. M./Klix.ba)
Upravni odbor Asocijacije kompozitora muzičkih stvaralaca (AMUS) uputio je članovima informaciju u kojoj, između ostalog, skreće pažnju na enormne neregularnosti u pogledu emitovanih djela u programima određenih emitera.

"Na osnovu preliminarnih rezultata u toku obrade podataka za isplatu, došli smo do podataka o neregularnostima. Sada sve to analiziramo i napominjemo da to neće remetiti distribuciju i isplatu tantijema za drugu polovinu 2018. godine", potvrdio nam je Enver Šadinlija, član Upravnog odbora AMUS-a.

U dokumentu koji su primili članovi AMUS-a navodi se kako su se određeni autori po visini ostvarenih tantijema pomjerili i za stotinu mjesta naprijed.

Tako je, piše Upravni odbor AMUS-a, Slaviša Guja prije pola godine bio na 216. mjestu, a sada je na 10. mjestu ispred Gorana Bregovića, Fahrudina Pecikoze i Željka Joksimovića. Dalje se navodi kako je autor Amil Lojo, prema preliminarnim podacima, dobio veći iznos tantijema od Gorana Bregovića i Edina Dervišhalidovića zajedno.

Autor Almir Ajanović također je, tvrde iz Upravnog odbora AMUS-a, ostvario iznos tantijema skoro četiri puta veći od Fahrudina Pecikoze. Autor Damir Bečić se sa 25. mjesta popeo na deveto mjesto te se po visini ostvarenih tantijema izjednačio s autorom Mirkom Šenkovskim, a u odnosu na Dragana Stojkovića Bosanca ostvario dva i po puta veći iznos.

Autor Nardin Mašić je u rangu s Hajrudinom Varešanovićem i Edinom Šaranom po visini ostvarenih tantijema. Autor Berin Tuzlić je ostvario napredak i sa 134. mjesta došao na 22. mjesto te na taj način ostvario iznos tantijema koji je veći u odnosu na Hajrudina Varešanovića, Fahrudina Pecikozu i druge autore.

Na pitanje da li će biti isplaćeni autori kod kojih je Upravni odbor AMUS-a pronašao određene neregularnosti, Šadinlija kaže kako ne može govoriti o tome u ovom trenutku.

"O daljim aktivnostima i početku isplate tantijema autorima na transakcijske račune, obavijestit ćemo članove blagovremeno. Žao nam je zbog situacije u kojoj se nalazi članstvo, ali smatramo da treba preduzeti sve neophodne radnje kako bi isplata tantijema bila u korist autora čija su se autorska muzička djela zaista koristila", navodi Upravni odbor AMUS-a u informaciji za članove.

S druge strane, Amil Lojo, jedan od autora kojeg je Upravni odbor AMUS-a naveo među ilustracijama neregularnosti u pogledu emitovanih djela u programima određenih emitera, govori nam kako je prinuđen pokrenuti pravne radnje u cilju zaštite njegovih ličnih podataka, ugleda i časti.

"U vezi sa objavom gospodina Davora Sučića u kojoj se spominju neke neregularnosti te se, između ostalih, navodi i moje ime, dužan sam radi zaštite svoga ugleda i časti istači da ja kao muzički autor i stvaralac niti na koji način nisam upoznat sa navodima iz akta, kao i da isključivo i samo na osnovu izvještaja koje mi dostavi kolektivna organizacija prilikom isplate imam uvid u obim i način korištenja djela čiji sam stvaralac. S obzirom da je sam akt sačinjen na jedan krajnje neprihvatljiv način i u huškačkom tonu sa jedinim ciljem da se nanese šteta mom ugledu, kao i da se izazovu netrpeljivosti među ostalim članovima organizacije, prinuđen sam da pokrenem pravne radnje u cilju zašitite mojih ličnih podataka, zaštite ugleda i časti, te da sve one koji se služe ovako nečasnim i podlim radnjama izvedem pred nadležne institucije i sudove", kazao nam je Lojo.

Podsjećamo, predsjednik Upravnog odbora AMUS-a Davor Sučić krajem prošle godine objavio je saopćenje u kojem je naveo kako su određeni autori počeli gledati na AMUS kao na vlastiti bankomat. Prema njegovim riječima, AMUS je postao taoc manjeg broja autora čije mišljenje je suprotno zakonu, ciljevima i interesima ove Asocijacije.