Muzika
0

Umro pionir američke muzike Ahmet Ertegun

FENA
Ahmet Ertegun, koji je pomogao u definiranju američke muzike kao suosnivač izdavačke kuće Atlatic Records, imena koje je populariziralo skakutavi R&B Ray Charlesa, klasični soul Arethe Franklin i britanski rok Rolling Stonesa i Led Zeppelina, umro je u 83. godini života, saopćio je njegov glasnogovornik.

Ertegen je ostao povezan s muzikom do svojih posljednjih dana - bilo je to 29. oktobra na koncertu Rolling Stonesa u Beacon Theatre u New Yorku gdje je Ertegun pao, pretrpio je povredu glave i primljen je u bolnicu. On je pao u komu, javio je AP.

"On je bio u komi i izdahnuo je danas dok je porodica bila kraj njegovog uzglavlja", izjavio je dr. Howard A. Riina, Ertegunov neurohirurg u njujorškoj Prezbetarijanskoj bolnici - Weill Cornell medicinskom centru.

Ertegun će biti sahranjen na privatnoj ceremoniji u svojoj rodnoj Turskoj, izjavio je Bob Kaus, glasnogovornik Erteguina i Atlantic Recordsa. Memorijalna služba obavit će se u New Yorku nakon Nove godine.

Ertegun, sin turskog ambasadora, počeo je skupljati ploče iz zabave, ali je kasnije postao jedna od najuticajnijih ličnosti industrije s Atlanticom, koji je osnovao u 1947.

Tvrtka je stvorila ime na Rhitm and blues muzici objavljujući Ray Charlesa i Big Joe Turnera, ali je kasnije promjenila kurs, stvarajući Arethu Franklin kraljicom soula i noseći zastavu britanskog roka (s Rolling Stonesima, Creamom i Led Zeppelinom) i američkog popa (sa Sonny & Cher, Crosby, Stills, Nash & Young, i ostalima).

Kompanija je danas dio grupe Warner Music i matična je kuća umjetnika kao što su Kid Rock, James Blunt, T.I., i Missy Elliott.