OKC Abrašević
14

U odličnoj atmosferi otvoren Mostar Blues & Rock Festival: Okuplja najveća svjetska imena

G. Š.
Foto: Facebook
Na otvorenoj sceni Omladinskog kulturnog centra Abrašević u Mostaru koji ove godine slavi 20 godišnjicu obnovljenog rada sinoć je svečano otvoreno 21. izdanje Mostar Blues & Rock Festivala donoseći posebnu atmosferu najvećem hercegovačkom gradu.

Mostarki festival koji godinama okuplja najveća imena regionalne, evropske i svjetske scene, uspješno se etablirao na kartu najutjecajnijih blues festivala u Evropi, a prve večeri je opravdao očekivanja građana Mostara i njihovih gostiju iz svih krajeva svijeta, uprkos paklenim vrućinama u tom gradu.

Festivalsku zavjesu su podigli iskusni domaći bluzeri, grupe Blues Caravan čime su najavili nezaboravne noći ljetne u Mostaru.

Radi se o bendu sastavljenom od provjerenih svirača bluesa, koji su na svojim nastupima uspjeli snimiti dovoljno materijala za dupli album, a svoj sinoćnji nastup su izveli rutinski, završavajući sa legendarnom, i po mnogima himnom bluesa, Stormy Monday.

Nakon njih, publiku je oduševio dolazak planetarno popularnog benda Mostar Sevdah Reunion, koji je na svojski način pokazali zašto su ih svjetski mediji imenovali za balkanskog pandana bluesu.

Znalački odabran repertoar, veliko sviračko iskustvo, fantastičan vokal i komunikacija sa publikom, karakteristike su njihovog nastupa, kojim su briljirali u rodnom Mostaru.

Pored predstavljanja numera sa novog albuma Lady Sing the Balkan Blues, prisutni su uživali u izvedbama njihovih najpopularnijih kompozicija.

U završnicu prve festivalske večeri publiku je uveo američki gitarist Philip Sayce, pjevač, tekstopisac, izvođač i producentu koji je svojim snimcima više puta obarao rekorde Billboard-ove top liste. Dijelio je binu sa ZZ Top-om i Deep Purple-om, svirao u Jeff Healey Bandu, a s pravom ga smatraju jednim od najboljih gitarista svijeta. Za drugu večer festivala, ove subotnje večeri najavljena su četiri benda najavljujući atmosferu za pamćenje.

Prvi su Sunnysiders, pobjednici hrvatskog Blues Chalenge-a, zatim sjajni američki gitarista Dudley Taft sa svojim bendom, pa Susan Santos, nagrađivana gitaristkinja iz Španije i za kraj legendarna Yu Grupa iz Srbije.

Ulaz za posjetioce je otvoren od 20 sati, a dnevne ulaznice po cijeni od 20 KM mogu se kupiti u Klubu K 19, u Omladinskom kulturnom centru Abrašević.