Festivalska groznica
0

U Banjoj Luci počeo peti Jelen Demofest

Piše: D. T.
(Foto: Klix.ba)
U prisustvu velikog broja novinara, danas je u prostorijama DFK kluba u Banjoj Luci održana prva konferencija za medije kojom je označen početak ovogodišnjeg Jelen Demofesta, koji će u gradu na Vrbasu trajati do subote navečer.

Obraćajući se prisutnima, direktorica festivala Brankica Janković je istakla kako je veoma sretna što se Demofest nije ugasio te će i ove godine okupiti mlade bendove, i gradu, ali i čitavoj BiH dati tri dana muzičke zabave.

"Nakon prošlogodišnjeg festivala bila sam skeptična i rekla kako ne vjerujem da će se Demofest ponovo održati, ali zahvaljujući entuzijazmu mnogih i pomoći institucija, među kojima je i grad Banja Luka, festival se odražava i ove godine", zadovoljno je istakla direktorica Jelen Demofesta.

Na novinarsko pitanje, znači li to da će festival biti održan i naredne godine, Jankovićeva je istakla kako je to sada vrlo realno za očekivati.

Pozdravljajući prisutne, glasnogovornica festivala Brankica Stojanović je najavila program ovogodišnjeg Demofesta o kojem je portal Klix.ba već pisao.

Ona je izrazila nadu kako će ovogodišnji festival biti bolji od ostalih, a kako će nakon njega i svaki naredni dobijati na kvalitetu.

Predstavnik Jelen piva, koje je generalni sponzor festivala, je istakao kako je ova kompanija izuzetno zadovoljna što je i ove godine pokrovitelj Demofesta.

Nakon konferencije, u podne je u Gradskom pozorištu Jazavac otvorena izložba fotografije pod nazivom SerbainJazz Bre, koja u Banju Luku donosi pregled srbijanske jazz scene u posljednjih nekoliko decenija.

Dnevni program bit će nastavljen projekcijom filmova u GP Jazavac, kao i izložbom Pakovanje muzike Zorana Janjetova u Kamenoj kući na Kastelu.

Kako je najavljeno, večernji program počet će jednim muzičkim iznenađenjem, a vrata Kastela za sve posjetioce bit će otvorena već od 20 sati, kada počinje i takmičarski dio programa.

U 23 sata na Ljetnoj pozornici Kastela počinje revijalni dio programa uz Aesthetic Empathy i grupu Majke, a u 01:30 sati počinje je afterparty na kojem nastupa britanski DJ Terry Farley.