Muzika
0

U Australiji pronađene neobjavljene pjesme Beatlesa

NINA
Neobjavljene pjesme Beatlesa i brojni dokumenti, suveniri i fotografije otkriveni su u starom koferu pronađenom na jednoj tržnici u Australiji, piše danas londonski dnevnik Times.

Stručnjaci za Beatlese i njihovu muziku tek trebaju ispitati sadržaj kofera koji je izgleda pripadao jednom bliskom saradniku čuvene britanske grupe, ali se nadaju da magnetofonske ploče pronađene u koferu sadrže nepoznate pjesme Beatlesa, piše list, prenosi agencija AFP.

Britanski turist Freiger Clayton, koji je provodio odmor u jednom australskom gradu nedaleko od Melbourne, kupio je prije nekoliko mjeseci taj kofer za 50 australskih dolara (29 eura), navodi Times.

Naime, on je bio u potrazi za jeftinim koferom u kojem bi prenosio svoje stvari, ali se odmah odlučio za taj, kada je vidio da u sebi sadrži gomilu fotografija, programa za koncerte i zapečaćene audio trake s obilježjem studija za snimanje "Abbey Road" u kojem su Beatlesi najviše voljeli raditi.

Kako su Timesu izjavili stručnjaci, moguće je da je u pitanju davno zagubljeni kofer s arhivskim materijalom Mala Evansa koji je s Beatlesima po nekad radio kao snimatelj i pomoćni muzičar. Evans je preminuo 1976. Kolekcionari suvenira Beatlesa znali su za Evansov "arhivski materijal", koji je sakupljao radi biografije te grupe, ali je nikada nije dovršio.

Na kasetama pronađenim u koferu nalazi se nekoliko verzija vrlo čuvenih pjesama kao što je "We Can Work It Out", ali i onih neobjavljenih, izjavio je Timesu Peter Doggett, stručnjak za arhive pop muzike u aukcijskoj kući Christie's.

"Sigurno postoji neka veza između tog kofera i Mala Evansa. On je mogao biti u njihovoj blizini dok su stvarali svoju muziku. Puno smo raspravljali o tome što se dogodilo s njegovom zbirkom materijala. Moguće je da se radi upravo o njoj, ili o jednom njenom dijelu", naveo je on.

U koferu je pronađena i jedna kaseta od četiri i pol sata razgovora Paula McCartneyja i Johna Lennona u vezi s verzijama do sada nepoznatih pjesama.