Muzika
0

Tamikrest nastupa na INmusic festivalu

Sarajevo-x.com
Jedan od izvođača na World Stageu ovogodišnjeg INmusic festivala, bend Tamikrest, stiže iz sjevernog Malija, a okupili su se 2006. godine u području Kidala. Sam naziv Tamikrest na tamashek jeziku znači spajanje, savez ili budućnost.

Naravno, nemoguće je predstaviti Tamikrest, a da se ne spomenu Tinariwen. Neizbježna je poveznica sa još jednim proslavljenim tuareškim muzičarima čiji smo nastup, između ostalog, mogli vidjeti i na INmusic festivalu 2008. godine.

Kako dijele zajedničko naslijeđe sa Tinariwenom, neki su ih prozvali "duhovnim sinovima Tinariwena". Tamikrest nam nude zrelo ostvarenje pustinjskog bluesa, koje upotpunjuju udaraljke i pljeskanje te vješti gitariski pasaži sa neočekivano inventivnom dionicom basa.

Tamikrest su bili pravo otkriće pa je tako i njihov susret sa Chrisom Eckmanom iz The Walkaboutsa, 2009. godine, tokom njegovog putovanja Saharom, završio saradnjom te je producirao njihov prvi album "Adagh". Na istom je albumu svoj trag ostavio i muzičar i producent Hugo Race, bivši član Caveovih Bad Seedsa.

Saradnja sa Chrisom Eckmanom je nastavljena i tokom 2010. godine na njihovom drugom albumu "Toumastin", koji je izdat 2011. godine, a koji ćemo imati priliku čuti na INmusic festivalu. U sklopu svojih turneja Tamikrest su obišli svijet, svirali na Sziget festivalu, Orange Blossom Special festivalu, Drugoj Godbi u Ljubljani...

Na INmusic festivalu će nastupiti u sklopu projekta "Multiculturalism in Music" - pilot projekta realiziranog u saradnji s regionalnim partnerima (Exit festivalom, Novi Sad, i Taksirat festivalom, Skopje). "Multiculturalism in Music" nastoji kroz muziku kao medij ukazati na važnost kulturnih raznolikosti i njihovu nezamjenjivu ulogu u formiranju savremnog društva i kulture. Projekt "Multiculturalism in Music" (MiM) je dio evropskog programa "Kultura 2007-2013".

Tamikrest se pridružuju line-upu INmusica 2012., koji do sada uključuje The Cranberries, Franz Ferdinand, Plan B, Mando Diao, Gogol Bordello, General Elektriks, Retro Stefson i Iness Mezel. INmusic festival će se održati 28., 29. i 30. juna na jarunskom Otoku hrvatske mladeži, a festivalske ulaznice po cijeni od 290 kuna za sedmi po redu INmusic su u prodaji u Tisak media centrima u Hrvatskoj.